Igor Akrapovič je sicer poudaril, da ukrep ne pomeni selitve proizvodnje. Foto: BoBo
Igor Akrapovič je sicer poudaril, da ukrep ne pomeni selitve proizvodnje. Foto: BoBo

Bilančni dobiček bodo tako namenili izplačilu dividend in, kot so zapisali v sporočilu za javnost, naložbam v predvidljivejše poslovno okolje. Razlog za tako odločitev naj bi bil samozaščitni ukrep, ki pa ne pomeni selitve proizvodnje v tujino. Igor Akrapovič, predsednik upravnega odbora družbe, je ob tem dejal, da bodo "zaslužen denar plasirali drugam".

Gospodarstveniki so, tako Akrapovič, hodili na sestanke, "razlagali, opozarjali in dajali nasvete", kljub temu pa po njegovi oceni položaj eskalira v negativno smer. Akrapovič je ob tem še dodal, da bodo sedaj manj govorili in ukrepali v smeri zaščite svojega premoženja. Zadržani dobički, ki so bili po navedbah Akrapoviča namenjeni za investicije, bodo sedaj verjetno namenjeni naložbam v delnice ali druga podjetja. Denar bodo tako "plasirali nekam, kjer je bolj predvidljivo". Akrapovič je ob tem še dodal, da je težko poslovati v državi, kjer "se pogoji lahko vsako leto obrnejo za sto odstotkov".

Grožnje z zaustavitvijo naložb že 2013
V družbi Akrapovič so se z omenjenim sklepom odzvali na vladno koalicijsko pogodbo, ki predvideva pribitek na vsa nakazila v davčne oaze, osebne prihodke iz rent in kapitala pa naj bi vključili v osnovo za odmero dohodnine. Do tega je bil že prejšnji teden kritičen tudi direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol, ki je javno tudi omenjal možnost selitve v drugo poslovno okolje.

To sicer ni prvič, da v družbi Akrapovič javno grozijo z zaustavitvijo vlaganj. Leta 2013 so zaradi "čedalje večjih davčnih obremenitev in nepredvidljivega poslovnega okolja" zagrozili z zaustavitvijo naložbenih projektov oziroma zaustavitvijo selitve proizvodnje v Črnomelj, kjer je podjetje odkupilo nekdanjo Danfosovo proizvodno halo. Takrat je zaradi groženj črnomaljska županja pisala odprto pismo tedanjemu gospodarskemu ministru Stanku Stepišniku, ki je takrat obljubil, da bodo njihov primer podrobneje preučili in zanje skušali najti rešitev.

Leta 2013 je vlada Alenke Bratušek napovedovala uvedbo kriznega davka, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine. Na koncu je vlada Alenke Bratušek vrzel zapolnila z dvigom davka na dodano vrednost. Družba Akrapovič je proizvodnjo v Črnomelj vendarle preselila leta 2014.