Elan se je odločil ukiniti program skakalnih smuči. Foto: BoBo
Elan se je odločil ukiniti program skakalnih smuči. Foto: BoBo

Najprej bodo podpisali pismo o nameri, da se nato lahko v miru sestavi pogodba, je povedal podjetnik Peter Slatnar, ki se zdaj s podjetjem Slatnar Carbon ukvarja z izdelavo vezi za skakalne smuči. Sprva bo šlo za najem opreme, prostorov in delovne sile, nato pa bo imel Slatnar tudi predkupno pravico za odkup kalupov in strojev za proizvodnjo skakalnih smuči, ki jo Elan opušča.

Čeprav dogovori in priprave na podpis pogodbe potekajo že dva tedna, pa Slatnar pojasnjuje, da to ne zavira procesa zagona proizvodnje. "Vse normalno poteka. Ustno smo dogovorjeni in zdaj že vse delamo za to, da proizvodnja čim prej steče," je dejal Slatnar in dodal, da poteka tudi priprava materiala.

Nič več pod Elanovo znamko
Takoj ko bo izdelan dizajn nove blagovne znamke skakalnih smuči, ga bodo natisnili in začeli sestavljati smuči. Na začetku bo Slatnar namreč odkupil že proizvedene smuči in jih pod svojo novo blagovno znamko prodal naprej. Nato se bo delo nadaljevalo kot doslej, le pod drugo blagovno znamko, ne več Elanovo, pojasnjuje Slatnar.

Potem ko je vodstvo Elana, ki ima od lanskega poletja novega lastnika, 19. aprila sporočilo, da bo iz podjetja izločilo program proizvodnje skakalnih smuči, kar je sprožilo buren odziv javnosti, je Slatnar, ki izdeluje že okovje za večino smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu, takoj začel iskati možnosti za prevzem programa proizvodnje smuči.

Slatnar bo še naprej ohranil tudi obstoječi program izdelave smučarskih vezi, v novi program skakalnih smuči, ki jih letno namerava izdelati vsaj 1.000 parov, pa bo na začetku vložil približno 150.000 evrov. Prvih sto smuči naj bi bilo sestavljenih do konca maja, v celotni prvi seriji pa še približno 600.
Karbonski skakalni čevlji
Hkrati bo Slatnar v novi sezoni smučarskih skokov ponujal še en nov izdelek, in sicer skakalne čevlje iz karbona, ki jih izdeluje v sodelovanju z nekaterimi drugimi slovenskimi podjetji. Zanimanje za nove čevlje je precej veliko, veliko pa je že tudi zanimanje za Slatnarjeve smuči. Podporo projektu je izrazil tudi najboljši smučarski skakalec pretekle zime Peter Prevc.

Da bodo tekmovalci Slatnarjeve smuči lahko uporabljali, bo podjetnik potreboval še soglasje mednarodne smučarske zveze, ki bo o tem odločala šele prihodnji mesec na kongresu. Vendar Slatnar glede na zagotovila nekaterih vodilnih in ob pomoči Smučarske zveze Slovenije pri potrditvi za uradnega proizvajalca smuči ne pričakuje težav.