Elan je moral zaradi velike prodaje v trgovine poslati tudi smuči, ki so bile predvidene za prodajo v prihodnji sezoni. Foto: RTV SLO
Elan je moral zaradi velike prodaje v trgovine poslati tudi smuči, ki so bile predvidene za prodajo v prihodnji sezoni. Foto: RTV SLO
Jakub Janda
Prek Jakuba Jande je bil Elan lani celo zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih. Foto: EPA

Elanova blagovna znamka naj bi se tako prebila med prvih pet na svetu, s 25-odstotnim tržnim deležem pa bi postali največji proizvajalec smuči na svetu. Velik uspeh je Elan letos dosegel s prodajo smuči, saj je nekaterih modelov smuči v trgovinah že zmanjkalo, zato so morali na police poslati zalogo, ki je bila predvidena za prodajo v prihodnji sezoni. Ker so lastniki družbe podprli dokapitalizacijo Skimarja, krovne družbe Elanove skupine, bo šest milijonov evrov namenjenih tudi povečanju zmogljivosti proizvodnje smuči, ki bo v štirih letih postopoma dosegla milijon parov.

Elan je lani za svojo in druge blagovne znamke izdelal okoli 670.000 parov smuči, kar je približno 120.000 več kot leto prej. Polovica smuči je nastala pod lastno blagovno znamko, polovica pa pod tujimi blagovnimi znamkami. Zaradi višje vrednosti smuči pa smuči Elanove blagovne znamke predstavljajo kar dve tretjini prihodkov, ki jih Elan ustvari s prodajo smuči.

V tekmovalnem športu le delna prisotnost
Ker bo Elan tam, kjer nima možnosti postati številka ena, le delno prisoten, se že nekaj let umika iz tekmovalnega športa.

Izjema so le smučarski skoki, kjer je Elan prek Jakuba Jande celo zmagovalec svetovnega pokala. Tekmovalne športe Elan podpira za promocijo in povečevanje prodaje svojih smuči. Družba tekmovalnemu športu namenja toliko sredstev, da zadovolji države, kjer je vpliv pomemben. Te države predstavljajo tretjino svetovnega trga. V drugih državah se namerava Elan pri prodaji usmeriti na uporabnike, saj jim omogoča preizkušanje smuči pred nakupom.

Kot je poudaril direktor Elana Matjaž Šarabon, je eden od osnovnih razlogov za pozitiven razvoj Elana v tem, da so si upali biti drugačni. Druge bolagovne znamke, ki v niso vodilne v alpskem smučanju, si s prisotnostjo v tem športu ustvarjajo več stroškov kot koristi, a nimajo boljših idej za svojo promocijo.