Foto: EPA
Foto: EPA

"Veseli nas, da se je pristojno ministrstvo odzvalo na naše dolgotrajne predloge po posebni obravnavi turizma kot najbolj ogrožene panoge, ki ji je bilo poslovanje v obdobju zadnjih 13 mesecev prepovedano kar osem mesecev. Pozdravljamo tudi to, da bo interventni zakon po napovedih sprejet v kratkem," je dejal direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo.

Vsebine zakona pa zdaj še ne more komentirati, saj je, kot je dodal, še v fazi usklajevanja. "Kaže pa, da bodo med prejemnike pomoči vključeni vsi segmenti turizma, kar je bila ena izmed naših glavnih zahtev," je poudaril po ponedeljkovi napovedi ministrstva o pomoči, pri kateri so izpostavili enkratno pomoč za zagon poslovanja in subvencioniranje regresa.

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je izrazil zadovoljstvo, saj da gredo napovedi ministrstva "v pravi smeri". A danes oz. v sredo pričakujejo konkreten predlog zakona, ki bo razkril vse podrobnosti in morebitne omejitve. Pri pripravi predlogov so ves čas sodelovali, zato upa, da bo bodo ti povzemali vse poglavitne rešitve, je dodal.

Sindikat: Ni ukrepov, ki bi pomagali delavcem

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije ukrepe, ki bodo predlagani v interventnem zakonu, podpira. A kot so ugotovili, je od njihovih predlogov, ki so zajeti, za zdaj razbrati le subvencioniranje izplačila regresa za letni dopust, kar je bil tudi predlog delodajalcev. "Ni pa ukrepov, ki bili v pomoč delavkam in delavcem iz te panoge," so sporočili.

"V sindikatu delavcev gostinstva in turizma v interventnem zakonu za dejavnost gostinstva in turizma za delavce, ki so doma zaradi vladnega odloka in prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače, zahtevamo 100-odstotno nadomestilo plač," so navedli, hkrati pa zahtevajo tudi krizni dodatek za delavce v tej dejavnosti, ki ves čas epidemije delajo, ter razširitev storitev s turističnimi boni tudi na druge deležnike in storitve, ne le na tiste z nastanitvami.

Vlada je z odlokom o ustavitvi po njihovi oceni povzročila veliko večjo škodo za dejavnost gostinstva in turizma. "Smo edina panoga v gospodarstvu, ki ne dela že osem mesecev v enem letu. Tega ne bodo mogli nadomestiti niti na novo sprejeti ukrepi, saj so številni subjekti za vedno zaprli svoja vrata, na tisoče delavcev pa se je znašlo med brezposelnimi. Delavcem in delavkam je dovolj agonije, hočemo in želimo delati," so še opozorili v omenjenem sindikatu.