"Luč na koncu tunela se svetlika, upamo, da bo čedalje večja in da ne bo kakšnega dodatnega ovinka v tunelu," je na vprašanje, ali se bliža konec tretjega vala epidemije, odgovorila infektologinja Mateja Logar. Foto: Shutterstock

Ob opravljenih 4258 PCR-testih, ki so potrdili 745 okužb z novim koronavirusom, je bilo opravljenih tudi 25.628 hitrih testov.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 620 bolnikov s covidom-19, 11 manj kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebuje 154, eden manj. Iz bolnišnic je bilo v sredo sicer odpuščenih 59 ljudi, prav toliko jih je bilo na novo hospitaliziranih.

V sredo je umrlo 11 bolnikov s covidom-19.

Sorodna novica Od petka dovoljeni prehod med regijami in prireditve do 10 ljudi, v soboto se povsod odpirajo terase

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb še naprej pada. S 706 se je spustilo na 684.

Prevladuje britanska različica virusa

"V svetu se epidemija ne umirja in očitno se je začel nov epidemični vrh. Število primerov se močno povečuje v Aziji in Ameriki, medtem ko Evropa zaznava rahel upad," je na vladni novinarski konferenci dejal direktor NIJZ-ja Milan Krek. Kot je dodal, Slovenija spada med države, v katerih se trenutno zmanjšuje tako število potrjenih primerov okužb kot smrti bolnikov s covidom-19.

Ob tem je opozoril, da ima samo sedem držav v Evropi slabše rezultate kot Slovenija. "To nam nakazuje, da se nam na prvi pogled in število dnevnih okuženih sicer kaže lepa slika, vendar velja opozorilo, da nismo v tako stabilnem obdobju, da bi lahko bili brez skrbi," je dejal. Pri tem je opozoril na razširjenost britanske različice virusa.

"Nalezljivost prevladujočega angleškega seva je večja, zato so zaščitni ukrepi nujni. Novi sevi so naša nova realnost. Britanski sev je tisti, ki najbolj prevladuje v slovenskem prostoru," je dejal. Po podatkih NIJZ-ja so v zadnjem tednu marca v Mariboru med vsemi potrjenimi primeri odkrili 56 odstotkov britanske različice, v Kopru 62, v Kranju pa kar 97. Direktor NIJZ-ja je pred napovedanim sproščanjem ukrepov poudaril pomen spoštovanja zaščitnih ukrepov.

Logar: Cepljenje starejših od 50 najpozneje po 1. maju

Kot je na novinarski konferenci dejala vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar, se v Sloveniji stanje novoodkritih okužb umirja, še vedno pa vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. "A glede na to, da vemo, da se bo pritisk na bolnišnice zmanjšal, ko se pritisk zmanjša na splošno populacijo, smo se odločili za sproščanje," je pojasnila. "Luč na koncu tunela se svetlika, upamo, da bo čedalje večja in da ne bo kakšnega dodatnega ovinka v tunelu," je na vprašanje, ali se bliža konec tretjega vala epidemije, odgovorila infektologinja.

Logar je sporočila tudi, da je v sklepnih fazah dogovarjanje, da se starostna meja za prioritetno cepljenje prebivalstva zniža na starejše od 50 let. "To bo v naslednjem tednu, če ne, pa po 1. maju," je napovedala. Po navedbah direktorja NIJZ-ja se Slovenija sicer približuje 400 tisoč cepljenim z enim odmerkom. "To je zelo lepa številka za Slovenijo," je dejal Krek.

Logar: Pri odpiranju dejavnosti pomembne varovalke

Svetovalna skupina priporoča tudi Johnson & Johnson

Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v četrtek odločila, da glede uporabe cepiva Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila (EMA). Tako je cepivo primerno za starejše od 18 let, je sporočila vodja posvetovalne skupine Bojana Beović.

Po besedah vodje svetovalne skupine za cepljenje ni predvidenih nobenih posebnih skupin, ki bi se morale cepiti prav s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson. Foto: EPA
Po besedah vodje svetovalne skupine za cepljenje ni predvidenih nobenih posebnih skupin, ki bi se morale cepiti prav s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson. Foto: EPA

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, ki bi se morale cepiti prav s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so preostala cepiva registrirana za starejše od 18 let.

Tako uporabe cepiva niso omejili za kakšno starostno skupino, pač pa se sledi starostni omejitvi, ki je navedena v registraciji cepiva. Po besedah Beović imunost po cepljenju s tem cepivom glede na dokumentacijo EME nastopi po 14 dneh.

Potem ko so v ZDA zaznali nekaj resnih zapletov po cepljenju, ki so se kazali v obliki krvnih strdkov, je EMA znova pod drobnogled vzela varnost tega cepiva. Agencija je v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so koristi cepiva še vedno večje od tveganj.

Enako stališče je EMA sprejela tudi za cepivo AstraZenece, tudi takrat je svetovalna skupina za cepljenje sledila zapisom EME.

Ekstremno redki zapleti s strdki

Predstojnica infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je glede morebitnih resnih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 opozorila, da se zapleti s krvnimi strdki lahko zgodijo, a so ti ekstremno redki. Tako ima posameznik kar 10.000-krat večjo možnost, da umre zaradi covida-19 kot pa zaradi teh neželenih dogodkov po cepljenju. Kot je poudarila, tudi te strdke ob pravočasnem ukrepanju zelo dobro zdravijo.

"Računamo, da bo prihodnji teden to cepivo že uporabljeno. Po mojih informacijah je na poti 12.000 odmerkov tega proizvajalca, prispeli naj bi v prihodnjem tednu," je v sredo na vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ob tem je v karantenskem skladišču že shranjenih 7200 odmerkov tega cepiva, ki je tja romalo, potem ko so se pojavila opozorila o potencialni povezavi med cepivom in redkimi primeri neobičajnih krvnih strdkov.

Po mnenju Beović je pametno, da nadaljujejo cepljenje v skladu s sprejeto cepilno strategijo, prednostno naj cepijo starostne skupine, ki so opredeljene za mogoč hud potek covida-19. Če pa bi v posameznem cepilnem centru ostajala cepiva, bi, namesto da cepivo stoji, lahko cepili vse tiste, ki si to želijo, je še dodala.

Vlada posodobila cepilno strategijo

Je pa vlada zvečer na dopisni seji sprejela tudi posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. V njej so na novo oziroma podrobneje opredeljene prednostne skupine za cepljenje. V prednostno skupino so tako dodani starejši od 50 let, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni, in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture v skladu z zakonodajo s tega področja.

Kot prednostne skupine za cepljenje so opredeljeni tudi zaposleni v sektorjih farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam ter drugo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

Sorodna novica Ob polnoči se sprošča prehajanje med regijami, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi

Sproščanje ukrepov

Na podlagi ocene trenutnih epidemičnih razmer in mnenja svetovalne skupine je vlada v sredo sprejela odločitev, da je država, glede na veljavni načrt sproščanja ukrepov, v oranžni fazi. Epidemiološka slika v državi se je dovolj izboljšala, da je vlada v sredo na seji odločila, da bo od petka dovoljeno prehajanje med regijami in zbiranje do 10 ljudi.

V soboto je predvideno odprtje teras lokalov po vsej državi, v pomurski, goriški in obalno-kraški regiji bi lahko prebolevniki, cepljeni in tisti z negativnim testom uporabljali tudi notranje prostore lokalov.

V ponedeljek bodo začeli obratovati tudi nastanitveni obrati, ki ponujajo do 30 sob. Ob tem se bodo lahko odprli tudi avtokampi. V rumenih regijah bodo od ponedeljka lahko ponujali storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, je pomembna sprememba tudi ta, da se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov – znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah.

"Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo," je dejala vladna govorka. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi, svojo dejavnost pa bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.