Na javnih mestih bo od petka dalje dovoljeno zbiranje do deset oseb. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na javnih mestih bo od petka dalje dovoljeno zbiranje do deset oseb. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ob polnoči bo po vsej državi odpravljena omejitev prehajanja med regijami, dovoljeno bo zbiranje do deset ljudi. S tem je po pojasnilih ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa odpravljen ukrep, ki je od ponedeljka v okviru javnih shodov dovoljeval zbiranje do 100 ljudi. Vlada je ukrep sprejela na podlagi sklepa ustavnega sodišča, ki je omejevanje shodov opredelilo kot neustavno.

Sorodna novica Od petka dovoljeni prehod med regijami in prireditve do 10 ljudi, v soboto se povsod odpirajo terase

"Kljub zaprosilu ustavnemu sodišču, da nam posreduje svoja spoznanja oz. to, da bi lahko z drugimi epidemiološkimi ukrepi dovolili takšna zbiranja, nismo z njihove strani dobili nič, zato se zahvaljujem strokovni skupini, ki je mnenje podala jasno, dokumentirano, natančno," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal Hojs.

Zakaj je bila sprejeta odločitev, da bo zbiranje omejeno na deset ljudi, je na novinarski konferenci pojasnila vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. "Imamo okoli 10 tisoč aktivnih primerov, vsaj teh, ki so potrjeni. To pomeni, da če imamo združevanje, sta med sto ljudmi vsaj dva pozitivna. Če upoštevamo statistiko, lahko to število naraste do štiri ali pet. Zaradi tega smo se odločili, da ostanemo pri številki deset, kar se tiče združevanja," je pojasnila infektologinja.

Kot je pojasnil Hojs, bo zbiranje v zaprtih prostorih omejeno na eno osebo na 30 kvadratnih metrov, ob tem v prostoru ne bo smelo biti več kot deset ljudi. Na odprtem bo veljala omejitev ena oseba na deset kvadratnih metrov, tudi v tem primeru pa se bo hkrati lahko zbralo največ deset ljudi. V zaprtih prostorih bodo še naprej obvezne maske, na odprtem pa takrat, ko ne bo mogoče zagotavljati ustrezne medosebne razdalje, je dodal Hojs. Sprostitev ukrepov se sicer nanaša na vse prireditve, tudi kulturne, je pojasnil minister.

Od petka dovoljeno zbiranje do 10 ljudi
Skupine, ki pri prehajanju meja spadajo v izjeme, morajo, da se izognejo karanteni ob vrnitvi iz rdeče države predložiti negativen PCR-test. Za izjeme zadošča izvid hitrega testa. Foto: EPA
Skupine, ki pri prehajanju meja spadajo v izjeme, morajo, da se izognejo karanteni ob vrnitvi iz rdeče države predložiti negativen PCR-test. Za izjeme zadošča izvid hitrega testa. Foto: EPA

Spremembe mejnega režima

Vlada je sprejela tudi odlok, ki je vezan na prehajanje državne meje. Po pojasnili notranjega ministra Aleša Hojsa bo začel veljati v nedeljo opolnoči. "Bistvenih sprememb ni, stroka je predlagala, da se dodatno priznavajo cepiva, ki so na trgu in so bila ustrezno verificirana. Gre za rusko cepivo, dve kitajski in indijsko. V odloku je navedeno, koliko dni od cepljenja je verodostojni datum, ki omogoča prehajanje meje," je pojasnil minister.

Veljati bo začela tudi sprememba, vezana na lastnike nepremičnin, plovil, objektov v drugih državah – čas dovoljenega prehoda se bo zanje z 48 povečal na 72 ur. "Danes in včeraj sem dobil na stotine elektronskih sporočil, ki so jih organizirano pošiljali lastniki nepremičnin. Zapisali so, da smo ukinili HAT-teste, kar ne drži, za lastnike je ta veljaven," je ob tem dejal Hojs in dodal, da morajo ob prehodu meje lastniki nepremičnin oziroma drugih objektov predložiti rezultat hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur.

Sorodna novica V hotel z negativnim testom ali potrdilom, a hrano bodo ponekod stregli le na terasah in v sobah

Vsi, ki se vračajo iz rdečih držav in ne spadajo v nobeno izmed izjem, pa morajo po navedbah ministra, da bi se izognili napotitvi v karanteno, predložiti negativen PCR-test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu ali ZDA.

V ponedeljek znova mogoča predavanja na fakultetah, odpirajo se domovi

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, je pomembna sprememba tudi ta, da se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov – znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah.

"Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo," je dejala vladna govorka. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi, svojo dejavnost pa bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

Razširjen seznam cepiv za vstop v državo