Po podatkih uprave JEK-a je nuklearka v obdobju od novembra predlani proizvedla nekaj več kot 8,5 milijona megavatnih ur neto električne energije. Foto: BoBo
Po podatkih uprave JEK-a je nuklearka v obdobju od novembra predlani proizvedla nekaj več kot 8,5 milijona megavatnih ur neto električne energije. Foto: BoBo

Njeno proizvodnjo bo Slovenija nadomestila iz drugih virov, strošek remonta pa je zaobjet v stroških vzdrževanja JEK-a, je povedal predsednik uprave Stane Rožman.

Izvedli bodo več zahtevnih projektov
Po Rožmanovih besedah so remontno zaustavitev nuklearke začeli z njeno izključitvijo iz elektroenergetskega sistema. Glede na obseg dejavnosti pa bo remont obsežen in izjemno kompleksen, predvsem na področjih posodobitve in tehnološke nadgradnje, je dejal.

Izvedli bodo več zahtevnih projektov, med katerimi je naštel menjavo reaktorske glave v posodobljeni različici, zamenjavo rotorja glavnega električnega generatorja in dokončanje projekta, ki jim bo z dodatnim virom električnega napajanja oz. s tretjim dizelskim generatorjem zagotovil še večjo varnost.

Pri remontu sodeluje približno 1.500 ljudi, v njegovem okviru pa bodo izvedli še 30 manjših posodobitev ter na področju vzdrževanja več zahtevnih in kompleksnih preventivnih pregledov. Hkrati bodo rutinsko zamenjali gorivo oz. 56 gorivnih elementov, je še povedal Rožman.

JEK med četrtino najbolje obratujočih jedrskih elektrarn na svetu
Po podatkih uprave je nuklearka v obdobju od novembra predlani proizvedla nekaj več kot 8,5 milijona megavatnih ur neto električne energije oz. za približno 50.000 megavatnih ur manj od načrtovane proizvodnje.

Lani je skupni kazalec obratovalne učinkovitosti, ki lahko dosega vrednosti od nič do sto, za JEK znašal 98,3, kar krški nuklearki zagotavlja trdno mesto med četrtino najbolje obratujočih jedrskih elektrarn na svetu, so še zapisali v njeni upravi.