Bošku Šrotu naj bi od 146 milijonov evrov (njegovo premoženje je v tej vrednosti lani ocenila revija Manager) ostalo le nekaj čez dva milijona evrov, ki jih ima z lastništvom Atke-Prime, lastništvom 9.590 delnic Pivovarne Laško, njegova žena Anica Šrot pa je še 12,4-odstotna lastnica družbe NT&RC, ki jo vodi Srečko Šrot, je izračunal časnik Finance. Foto: MMC RTV SLO
Bošku Šrotu naj bi od 146 milijonov evrov (njegovo premoženje je v tej vrednosti lani ocenila revija Manager) ostalo le nekaj čez dva milijona evrov, ki jih ima z lastništvom Atke-Prime, lastništvom 9.590 delnic Pivovarne Laško, njegova žena Anica Šrot pa je še 12,4-odstotna lastnica družbe NT&RC, ki jo vodi Srečko Šrot, je izračunal časnik Finance. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Po odstopu Boška Šrota je na čelo Pivovarne Laško stopil Dušan Zorko. Napovedal je, da bo njegova prva naloga umiritev razmer in prodaja določenega premoženja. 'Govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer,' je zatrdil. Foto: MMC RTV SLO
Igor Masten
Odstop Boška Šrota po mnenju ekonomista Igorja Mastna pomeni spremembo le na simbolni ravni, saj se lastniška struktura v Pivovarni Laško ni bistevno spremenila. Foto: MMC RTV SLO
Kako zadolžena je Pivovarna Laško?
Kaj bo storil Zorko?

"Gre za simbolno ravnanje nekoga, ki pooseblja vse, kar je v zadnjem času Pivovarna Laško predstavljala; kot holding, ki je primer netransparentnega prodobivanja lastnine s hazarderskim kapitalizmom, po drugi strani pa kot monopolizacija slovenskega gospodarstva," je o včerajšnjem odhodu Boška Šrota s čela Pivovarne Laško dejal Masten.

Šrotov odstop vidi le kot simbolno dejanje, ker določene monopolne tržne strukture okrog pivovarne ostajajo, "vodenje pa prevzema nekdo iz istih krogov. Šrot namreč ostaja lastnik, novi predsednik uprave pa je njegov človek".

Kot je povedal Masten, je lahko rezultat stečaja in prisilne poravnave popolnoma isti, če podjetje v teh postopkih nima dovolj premoženja. Ob tem pa je še dodal, da se v primeru prisilne poravnave, seveda odvisno od postopka, razmerja lastniških deležev bolj ohranijo.

Najprej potreben "normalen poslovni model"
In vendarle, česa bi se moral Zorko po Mastnovem mnenju najprej lotiti? "Odvisno, kaj hočejo narediti, vendar Pivovarna Laško potrebuje neki normalni poslovni model, tega do zdaj namreč ni bilo, ker se je upravljala kot kvazi finanačni holding," je pojasnil Masten in dodal, da bi se, odvisno od lastnikov, pivovarna morala vrniti k razvijanju osnovnega posla, torej proizvodnji in prodaji pijač, in ne zanemarjanju le-tega. Čeprav lastniška razmerja v pivovarni, z izjemo deležev v bankah, ostajajo skorajda enaka, pa so po Mastnovem mnenju pogajalske pozicije v vodstvu namreč le nekoliko "premaknjene".

Kdo se bo potegoval za lastnino pivovarne?
Sicer pa je novi prvi mož Laškega Dušan Zorko včeraj že napovedal prodajo vsega, kar ni potrebno za sam posel, pri čemer je omenil deleže v Mercatorju in časopisnih hišah Delo in Večer. Mastna smo zato vprašali, kdo bi bili potencialni kupci deležev, ki jih bo pivovarna prodajala.

Po besedah novega prvega nadzornika Pivovarne Laško Toneta Turnška, je bi odhod Boška Šrota s čela pivovarne soglasen, "saj je bila to edina možna rešitev glede na zahteve upnikov". Turnšek, ki je v pivovarni že skoraj 50 let pa je znova napovedal prodajo družb, ki nimajo zveze z osnovno dejavnostjo družbe, pri čemer pa bi bilo po njegovem mnenju dobro ohraniti manjši delež v Mercatorju, "ki ne bi omogočal upravljanja". V Mercatorju bi ostali zato, da bi lahko še naprej preko te družbe prodajali izdelke.

"Ekonomski lastniki so banke, kako bodo skozi postopke poravnave prišle, če sploh bodo, je še prezgodaj govoriti, odvisno od kreditnih pogodb in zavarovanj. Kaj pa bodo potem delale s temi deleži, pa je drugo vprašanje," je pojasnil Masten.

Po njegovih besedah se lahko tudi ponovi zgodba Mercatorja, in sicer na način, da se deleži zaradi nelikvidnega slovenskega trga in posledično majhne vrednosti, ne bi prodajali stihijsko, temveč v večjih zapakiranih deležih. "To bi bilo tudi smiselno, vendar pa so to zaenkrat le špekulacije, saj ne pozanamo podrobno posameznih kreditnih pogodb." je pojasnil Masten.

Pri tem pa opozarja še na druge težave, s katerimi se bo srečala pivovarna v primeru resničnosti navedb, da določene delnice res služijo za zavarovanje več kreditom in da je z namenom umetnega ustvarjanja višine zavarovanj prihajalo do tržnih manipulacij z delnico.

Kako zadolžena je Pivovarna Laško?
Kaj bo storil Zorko?