Šrotu bi se sicer mandat iztekel prihodnje leto novembra. Foto: MMC RTV SLO
Šrotu bi se sicer mandat iztekel prihodnje leto novembra. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnika skrbijo predvsem terjatve, ki jih imajo družbe, povezane z Laškim do Infond Holdinga, saj naj bi bile nezavarovane. Foto: MMC RTV SLO
Imperij Boška Šrota
Boško Šrot prek Atke Prime obvladuje Pivovarno Laško. Foto: MMC RTV SLO
Politika o padcu Šrota
Odhod Boška Šrota iz Pivovarne Laško

Nadzorni svet pivovarne, ki ga sestavljajo Andrej Kebe, Bojan Košak in Tone Turnšek, se je sešel za zaprtimi vrati, in s Šrotom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata, ki bi se sicer iztekel novembra prihodnje leto. Kot so sporočili, je Šrot nepreklicno odstopil s položaja zaradi interesov poslovnega sistema pivovarne in umiritve pritiskov. V petek na njegovo mesto prihaja Dušan Zorko, prvi mož pivovarne Union. Na mesto prvega nadzornika je bil sicer izvoljen Turnšek.

Ob vsem pa se postavlja vprašanje, ali bodo sklepi nadzornega sveta, ki šteje le še tri člane, sploh veljavni glede na zaplete z zadnjo skupščino Pivovarne Laško konec maja, ki sta jo uprava in nadzorni svet preklicala, mali delničarji pa izvedli na stopnicah. Za takrat je bilo namreč predvideno tudi imenovanje dveh članov nadzornega sveta.

Mogoča prodaja deležev Mercatorja, Dela in Večera
Novoimenovani prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko je dejal, da bo, ko bo pridobil vse informacije, razmislil in odprodal vse, kar ni potrebno za sam posel. "Govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer," je zatrdil. Zorko še meni, da je Šrot z odstopom pokazal, da je pripravljen sodelovati pri razrešitvi perečih vprašanj.

Lahovnik: Upniki niso imeli več zaupanja
S komentarjem na odstop se je tudi že oglasil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Odstop se mu "glede na dogodke, ki so bili predhodnica temu," zdi pričakovan. "Očitno so nadzorniki spoznali, da so razlogi za to, tudi upniki niso imeli več zaupanja v vodstvo Laškega," je dejal minister.

Kot je pojasnil Lahovnik, industrija pijač recesije ne bi smela pretirano čutiti in skupina ne bi bila v krizi, če se ne bi finančno izpostavila skozi konsolidacijo. In ta konsolidacija po njegovem ne bi obstala, tudi če se krize ne bi zgodila. Ob tem pa se je še vprašal, kaj to pomeni za vsa odvisna podjetja, in spomnil na tožbo, ki so jo vložili delničarji Mercatorja.

Lahovnika skrbijo predvsem terjatve, ki jih imajo družbe, povezane z Laškim do Infond Holdinga, saj naj bi bile nezavarovane. Tukaj je opozoril predvsem na vprašanje glede razvoja skupine. "Zato si želim, da bo novo vodstvo našlo način, da poskuša konsolidirati, kar se konsolidirati da," je opozoril in dodal, da bodo najverjetneje skušali najti nek dogovor z upniki oz. bankami. "Tudi če gre Infond Holding v stečaj, menim, da bi industrija pijač preživela," je še dejal. Nekaj besed Šrotovemu odstop je namenil tudi premier Borut Pahor, ki upa, da bo odstop dober za skupino.

Janković: Odhod Šrota prepozen
Po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je odhod Boška Šrota s čela Pivovarne Laško prepozen, saj je Šrot po njegovem mnenju naredil preveč škode. Janković pa tudi dvomi, da je odstop Šrotova lastna odločitev. Nedavni primeri odstopov direktorjev nekaterih slovenskih podjetij po njegovem kažejo na to, da imamo v Sloveniji direktorje, ki svoje dejavnosti niso poznali, so pohlepni in so se ukvarjali s poslovnimi goljufijami. Šrotovega naslednika Zorka pa je označil za dobrega direktorja.

O pomenu Šrotovega odhoda za poslovanje Mercatorja pa je dejal: "Mercator ima zdaj priložnost, da išče stabilno lastniško strukturo, po drugi strani pa je to zdaj bolje tudi za sodelovanje med Mercatorjem in Pivovarno Laško."

Položaj Pivovarne se je poslabšal po zavrnitvi podaljšanja posojila NLB-ja
Kot je znano, se je finančni položaj Pivovarne Laško močno poslabšal, potem ko Nova Ljubljanska banka junija ni podaljšala 130 milijonov evrov vrednega posojila Infond Holdingu, ki je lastnik Pivovarne Laško. Ker je bilo posojilo zastavljeno z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, je NLB te zasegel in jih ponudil naprodaj.

Poleg tega naj bi imel Šrot težave tudi z regulatorji trga. Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč pred dnevi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov tožilstvu naznanila pet pravnih in sedem fizičnih oseb. Po ocenah analitikov naj bi šlo za osebe in posle okoli Pivovarne Laško. Omenjeni subjekti so namreč osumljeni, da so sklenili posel z delnicami, ki je dal drugim na trgu zavajajočo predstavo glede ponudbe in povpraševanje ter cene delnice, s čemer se je vrednost delnice ohranjala na visoki ravni predvsem zaradi tega, ker so bila posojila zavarovana s temu delnicami.

Boško Šrot je na čelu Pivovarne Laško od novembra 2005. Skupaj z ženo Anico sta lastnika družbe Atka Prima, ki je 100-odstotna lastnica Kolonela. Kolonel je 78-odstotni lastnik Centra Naložbe, Center Naložbe pa je 71-odstotni lastnik Infond Holdinga. Infond je več kot 50-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

Politika o padcu Šrota
Odhod Boška Šrota iz Pivovarne Laško