Če gresta družbi v stečaj, bo Pivovarna Laško izgubila približno 130 milijonov evrov, to pa pomeni tudi izgubo za vse delničarje Laškega, pravi Cerani. Foto: MMC RTV SLO
Če gresta družbi v stečaj, bo Pivovarna Laško izgubila približno 130 milijonov evrov, to pa pomeni tudi izgubo za vse delničarje Laškega, pravi Cerani. Foto: MMC RTV SLO
Infond
Do avgusta je bil posredni lastnik Infonda Holdinga Boško Šrot, zdaj pa je družba v rokah Pierpaola Ceranija. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarji predlagali stečaj Infonda

Podjetja Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Fructal in Delo, ki sestavljajo skupino, imajo namreč do Infonda Holdinga in Centra naložbe terjatve, ki so jih tako želele zaščititi ter zagotoviti enakopravno poplačilo upnikov.

Ocenjujejo namreč, da je podana zakonska domneva o trajni nelikvidnosti teh družb in posledično insolventnosti. In to je podlaga za začetek stečajnega postopka, ki pa bi ga po njihovih besedah sicer morali družbi podati sami.

Cerani: Ta poteza je neverjetna
Pred dnevi so delničarji Infonda Holdinga sklenili družbo dokapitalizirati in osnovni kapital povečati za 206 milijonov evrov. Prav zato direktor Infonda Holdinga Pierpaolo Cerani ne more verjeti, da je Pivovarna Laško vložila predlog za stečaj, še posebej zdaj, ko bo družba z vstopom ameriškega strateškega partnerja dobila 200 milijonov evrov svežega kapitala. "Ta poteza vodstva Pivovarne Laško je neverjetna," je dejal.

Še bolj neverjetno pa se mu zdi, da je predlog za stečaj dal prvi mož Laškega Dušan Zorko, ki je pred nekaj meseci podpisal pogodbo o posojilu Infond Holdingu in Centru Naložbe s strani podjetij iz skupine Laško. Takrat je bil Zorko predsednik uprave Pivovarne Union, Laško pa je vodil še vedno največji lastnik Infond Holdinga Boško Šrot.

Če gresta Infond Holding in Center Naložbe v stečaj, bo Pivovarna Laško izgubila približno 130 milijonov evrov, to pa pomeni tudi izgubo za vse delničarje Laškega, je poudaril Cerani.

Kakšen bo dogovor z bankami?
Ponovil je, da bi njegova družba s svežim kapitalom poplačala nekatere obveznosti, pri uresničitvi pogodbe pa je edini pogoj, da se sklene dogovor s slovenskimi bankami.

Prav banke pa so pred meseci zaradi neplačanih milijonskih posojil Infond Holding razlastile in zaplenile njegovo premoženje v Mercatorju in Pivovarni Laško. Nekdanji posredni lastnik Infonda Šrot naj bi proti bankam zato že vložil tožbe.

Nova skupščina že v petek
Cerani je sicer še napovedal, da bo Infond Holding najverjetneje v petek sklical novo skupščino družbe, na kateri bodo odločali o vstopu zasebnega sklada Global Emerging Markets, s katerim so podpisali pogodbo, v lastniško strukturo Infond Holdinga.

Pivovarji predlagali stečaj Infonda