Gospodarska zbornica Slovenije vladno koalicijo medtem poziva k previdnosti in k takšni gospodarski politiki, ki so jo vsi v gospodarstvu pričakovali. Foto: BoBo
Gospodarska zbornica Slovenije vladno koalicijo medtem poziva k previdnosti in k takšni gospodarski politiki, ki so jo vsi v gospodarstvu pričakovali. Foto: BoBo

"Burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe, še preden so ključni predstavniki gospodarstva imeli priložnost pridobiti dodatna pojasnila in obrazložitve, so po našem mnenju nekoliko preuranjeni," so zapisali v LMŠ-ju. Vsaka vlada, tudi nastajajoča, se po njihovih navedbah zaveda, da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne in razvojno naravnane družbe. Koalicijski partnerji si bodo zato prizadevali, kot poudarjajo, da bodo ukrepi vlade naravnani tako, da bodo še naprej spodbujali razvoj in uspešno poslovanje slovenskega gospodarstva, upoštevajoč tudi zunanje okoliščine.

V LMŠ-ju verjamejo, da slovensko gospodarstvo in gospodarstveniki ravnajo odgovorno in skladno z zakonodajo. "Ukrep gospoda Akrapoviča, ki je sprožil veliko razburjenja, je po našem trdnem prepričanju legitimen in zakonit, vendar bi si želeli, da bi v predhodnem dialogu lahko razčistili morebitne dvome, ki so ga privedli do tega ukrepa, in tako preprečili, da bi tudi drugi podjetniki in gospodarstveniki sledili tej poti," so v sporočilu še navedli v LMŠ-ju.

Iz stranke so sicer sporočile še, da sta se predsednik Marjan Šarec in podpredsednica Jerca Korče danes sestala s predsednikom in generalno direktorico GZS-ja Boštjanom Gorjupom in Sonjo Šmuc. "Skupna ugotovitev je bila, da bo o pripravi ukrepov možno govoriti takoj, ko bo formirana vlada, vsi ukrepi pa bodo plod dialoga med vlado, gospodarstvom in drugimi deležniki."

GZS: Kapital je plaha ptica
Kot smo že poročali, se je družba Akrapovič odločila, da zaradi negotovosti glede prihodnje davčne obremenitve izplača celoten bilančni dobiček v višini 32 milijonov evrov. Podobno so v tej družbi ravnali z zaustavitvijo selitve proizvodnje v Črnomelj leta 2013 ob napovedani uvedbi kriznega davka in davka na nepremičnine. S podobnimi stališči se je po Akrapoviču odzval tudi lastnik podjetja Duol Dušan Olaj in večinski lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj.

Gospodarska zbornica Slovenije medtem vladno koalicijo poziva k previdnosti in takšni gospodarski politiki, ki so jo vsi v gospodarstvu pričakovali glede na njihove besede pred volitvami. "Kar se dogaja zdaj, je diametralno nasprotje tega, kar smo iz ust politikov slišali pred nekaj meseci," je dejal Igor Knez z zbornice. Dodal je, da je kapital plaha ptica, in tako je treba tudi razumeti podjetnike, ki ustvarjen kapital vlagajo nazaj v podjetja. "Če se jim samo zagrozi z višjimi obdavčitvami, potem je težko ne razumeti tovrstnega odziva," je poudaril Knez, ki pravi, da imamo danes dokaj jasno strukturo obdavčitve, ki je razmeroma stabilna.

Gospodarstvenike razburja koalicijska pogodba
LMŠ poskuša pomiriti razburjene gospodarstvenike, obrtnike
Gospodarstvenike razburja koalicijska pogodba
LMŠ poskuša pomiriti razburjene gospodarstvenike, obrtnike