V proizvodni hali Magne v Hočah so preizkusno že zabrneli stroji. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
V proizvodni hali Magne v Hočah so preizkusno že zabrneli stroji. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
David Adam
David Adam, vodja projekta Magna Nukleus, je dejal, da so pri Arsu že vložili vlogo za okoljevarstveno dovoljenje za drugo fazo - širitev tovarne. Foto: Tarča RTV SLO

V ogromni hali, veliki 90 krat 270 metrov, je nameščena že vsa oprema, a v prostor televizijske ekipe niso spustili zaradi varnosti, saj v njem že preizkušajo naprave. "Pri tako velikih napravah je preprosto nujno preveriti, ali posamezne komponente skupaj delujejo usklajeno," je pojasnil vodja projekta Magna Nukleus David Adam.

Kar dve tretjini od 150 milijonov evrov vredne naložbe je šlo za opremo, brezhibnost strojev pa bodo preizkušali približno štiri mesece. V Magni naj bi proizvodnjo nato zagnali v prvi četrtini prihodnjega leta. Najprej naj bi delovala samo ena izmena, v njej pa bodo pobarvali 20 karoserij na uro.

Ob zagonu proizvodnje bo v Magni delalo 200 ljudi. Na vprašanje, kdaj jih bo zaposlenih 400, kot je zapisano v pogodbi, pa Adam odgovarja, da je to odvisno zlasti od naročil kupcev.

Druga faza – širitev tovarne
Ob pripravah na proizvodnjo potekajo tudi postopki nakupa zemljišč za morebitno širitev tovarne. "Z dvema, tremi lastniki še nismo končali, ostalo je pridobljeno, odkupljeno, tam še nadaljujemo postopke, hkrati se izvaja sprememba in dopolnitev občinskega prostorskega načrta," je dejal župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

"Pri agenciji za okolje smo že vložili vlogo za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo," je potrdil Adam. Do širitve avtomobilskega podjetja pa bo prišlo, ko bo dovolj naročil, še odgovarjajo v Magni.

V Magni že preizkušajo stroje
V Magni že preizkušajo stroje