Novi mož na čelu gospodarstva mariborske nadškofije je Lojze Cvikl. Foto: Nadškofija Maribor
Novi mož na čelu gospodarstva mariborske nadškofije je Lojze Cvikl. Foto: Nadškofija Maribor

Zaradi težkega ekonomskega položaja so se tudi v mariborski nadškofiji k upravljanju gospodarstva odločili pritegniti tudi mednarodne strokovnjake.

Poleg tega je novo tudi ime na čelu njihove gospodarske uprave. Dosedanji ravnatelj Gospodarske uprave Nadškofije Maribor Mirko Krašovec je namreč s svojega položaja odstopil. Za začasnega ravnatelja so tako imenovali Lojzeta Cvikla. V sporočilu za javnost so na nadškofiji še zapisali, da Krašovec še ostaja na razpolago novemu vodstvu pri iskanju najugodnejših rešitev.

Kdo je Lojze Cvikl in kdo so strokovnjaki iz tujine?
Cvikl je sicer jezuitski duhovnik, ki je poučeval verouk na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in tudi predsedoval Konferenci redovnih skupnosti Slovenije. Pred tem je bil med drugim ravnatelj papeškega zavoda Rusikuma v Rimu. Ob praznovanju štiristoletnice reda v letu 1997 je bil tudi predstojnik slovenskih jezuitov.

Prav tako v interesu pospešenih in okrepljenih prizadevanj za reševanje težkega ekonomskega položaja pa so se v Mariboru k sodelovanju odločili povabiti dve skupini tujih strokovnjakov. "Skupina TMF", ki jo koordinira Gianluca Piredda, in ekipa "Rothschild banke" pod vodstvom Alessandra Daffina imata sedeža v Italiji. Obe skupini sta v Sloveniji že delovali in imata izkušnje tudi z našo državo.