V Rusijo naj bi pripotovala tudi predstavnik Slovaške in Bolgarije, ki sta zaradi rusko-ukrajinskega spora najbolj prizadeti. Foto: EPA
V Rusijo naj bi pripotovala tudi predstavnik Slovaške in Bolgarije, ki sta zaradi rusko-ukrajinskega spora najbolj prizadeti. Foto: EPA
V Moskvi pogovori o plinu

Ruski premier Vladimir Putin se je sešel z ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, tam pa sta tudi evropski komisar Andris Piebalgs ter češki minister za industrijo in trgovino Martin Riman. Putin je na včerajšnjem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu izrazil prepričanje, da so Rusija in evropske partnerice vse bliže dogovoru, na podlagi katerega bodo odstranjene vse ovire za prenos plina.

Ukrajinska delegacija naj bi prišla popolnoma razdeljena, saj je ukrajinski predsednik Viktor Juščenko dejal, da se strinja s tem, da je tak sestanek potreben, vendar pa bi ga morali gostiti v Bruslju ali na Češkem. Vir iz urada predsednika pa je sporočil, da ima premierka Timošenkova polna pooblastila za pogajanja.

Češko predsedstvo EU-ju je sporočilo, da z rezultati srečanja ni zadovoljno, saj sprti strani v nasprotju s pričakovanji nista dosegli dogovora o vzpostavitvi tranzita ruskega plina čez Ukrajino.

Češka le kot komunikacijski most
Sestanek je predlagal ruski predsednik Dimitrij Medvedjev, ki je sicer povabil vse evropske voditelje, vendar se je EU odločil, da se ga udeležijo le predstavniki predsedstva in komisija, ker želijo govoriti z enim glasom. Češko predsedstvo želi v sporu delovati kot komunikacijski most med Rusijo in Ukrajino.

Zadnja priložnost za rešitev zapleta
Kot je poudarila Evropska komisija, so srečanja ta konec tedna zadnja priložnost za Moskvo in Kijev, da dokažeta resen namen za končanje plinskega spora. "To je zadnje testno obdobje za presojo verodostojnosti obeh držav kot zanesljivih partneric," je poudaril predstavnik komisije Johannes Laitenberger.

Plina ni od novega leta
Težave s pošiljkami ruskega plina so se začele z novim letom, ko je Rusija Ukrajini ustavila pošiljke zaradi spora glede tehničnega plina, nato pa je čez teden dni ustavila tudi pošiljke plina čez ukrajinsko ozemlje Evropi s pojasnilom, da je to storila, ker ji Ukrajina krade plin, kar pa v Kijevu zanikajo. Strani za to, da ruskega plina v Evropski uniji še ni, še vedno obtožujeta druga drugo.

M. R.

V Moskvi pogovori o plinu