Pekove zaloge bodo poskušali čim prej prodati in zapreti trgovine. Foto: BoBo
Pekove zaloge bodo poskušali čim prej prodati in zapreti trgovine. Foto: BoBo

Tamšetova je med obiskom opravila pogovore z vodstvom podjetja, predstavniki sindikata in delavci. Naredili so tudi splošen pregled podjetja in preučili možnosti za nadaljevanje poslovanja v okviru stečajnega postopka. "Ugotovili smo, da to ne bo izvedljivo," je povedala.

V naslednjih dneh bodo uredili vse potrebno za končanje nujnih poslov, večino od 156 zaposlenih pa bodo predvidoma naslednji teden odpustili. Nekaj poslovalnic po Sloveniji bo nekaj časa še odprtih, vendar bodo poskušali čim prej odprodati zaloge in zapreti trgovine, saj vsaka povzroča dodatne stroške, je pojasnila Tamšetova.

Bodo podjetje lahko prodali kot celoto?
O tem, kakšne so možnosti za prodajo podjetja kot poslovne celote, pa je po njenih besedah še prehitro govoriti. "Glede na to, da je Peko uveljavljena blagovna znamka, se bodo zagotovo iskale možnosti za to, da bi se podjetje prodalo kot poslovna celota, vendar je o tem v tej fazi še težko govoriti," je dejala. Veliko bo odvisno tudi od tega, ali se bo kdo zanimal za nakup.

Kranjsko okrožno sodišče je na podlagi predloga uprave v četrtek začelo stečajni postopek Peka. To je bilo praktično neizbežno, potem ko so banke zavrnile načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, državni lastniki pa niso podprli potrebne 4,4-milijonske dokapitalizacije za preživetje in preoblikovanje podjetja.