Sedež Petrola v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sedež Petrola v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Časopis Finance je za napačen obračun plač v eni največjih slovenskih gospodarskih družb izvedel na podlagi pričevanja enega od njihovih bralcev, ki bo kot nekdanji Petrolov zaposleni dobil povrnjenih nekaj več kot 3000 evrov nepravilno obračunanih plač. Te naj bi mu napačno izračunavali nekaj manj kot pet let. Za napako je izvedel po naključju, obvestili so ga nekdanji sodelavci.

Tekoči mesec namesto povprečja treh mesecev

Sorodna novica Pivovarna Laško Union več let napačno obračunavala plače

V Petrolu so napake za Finance priznali, o podrobnostih pa so skrivnostni.

"V okviru kontrolnih pregledov obračuna plač smo ugotovili napako pri obračunu plač, in sicer pri obračunu nadomestil plače v primerih odsotnosti z dela," so v Petrolu zapisali za Finance. Nadomestilo so tako izračunavali na podlagi tekočega meseca namesto na podlagi povprečja treh mesecev, obenem pa ni vključevalo vseh zahtevanih delov plače.

V Petrolu na vprašanja, koliko časa so napačno obračunavali plače, za Finance niso odgovorili. So pa navedli, da bodo zdaj povrnili oziroma so že povrnili razlike za zadnjih pet let, kot je tudi zakonska obveza. Dogovor o povračilih so sklenili s socialnimi partnerji v podjetju, dodane bodo tudi zamudne obresti.

V Petrolu so za Finance še razkrili, da so napake ugotovili pri 1800 zaposlenih. To je okoli polovica vseh zaposlenih v matični družbi skupine in na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji.

V energetski družbi prav tako niso razkrili, kakšen je skupni strošek povračil. "Zneski poračunov so bili pri posameznikih zelo različni, višina pa je poslovna skrivnost," so navedli.

Sorodna novica Lek potrdil napačno obračunavanje plač, delavci naj bi bili prikrajšani za okoli 100 evrov mesečno

Nekaj odmevnejših primerov

Pred kratkim je v javnost prišlo, da so dodatke k plači in nadomestila plače pet let narobe obračunavali v Pivovarni Laško Union, ki je od leta 2016 v lasti nizozemskega Heinekena. Družba je zato sredi aprila tistim, ki so prejemali premalo, po pisanju Svet24 izplačala 1,4 milijona evrov. Števila zaposlenih, ki so prejeli povračila, niso razkrili.

Do napačnega obračunavanja plač je že pred tem prišlo tudi v Leku, kjer pred dvema letoma številk prav tako niso predstavili javnosti. Glede na poročanje medijev naj bi bilo od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, oškodovanih vsaj 3000 zaposlenih. Skupna škoda naj bi znašala celo 100 milijonov evrov.