Tudi tokrat bo letina ječmena nekakšna orientacija za pridelek pšenice. Foto: EPA
Tudi tokrat bo letina ječmena nekakšna orientacija za pridelek pšenice. Foto: EPA

Prvi klasi ječmena so sicer že padli, a je deževje žetev enostavno prestavilo. Sedem hektarjev v Pomurju, na katerih je ječmen zaradi nedavne vročine tudi prisilno dozorel, bodo poželi v teh dneh. Tudi tokrat bo letina ječmena nekakšna orientacija za pridelek pšenice. Kmetijska svetovalka pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota Metka Barbarič pravi, da bo letošnji pridelek manjši od lanskega.

"Ozimna žita niso videti tako dobro, kot smo pričakovali. Celotna letošnja pridelovalna sezona pri ozimnih žitih ni bila idealna," je opozorila Barbaričeva. Mokra jesen je oteževala setev, suha pomlad rast. Količine zlatega zrnja bodo nižje za od 20 do 30 odstotkov.

"Upamo, da bo boljša kakovost pri pšenici kot lani, saj vemo, da sta količina in kakovost obratno sorazmerni. Če bo manjša količina, upamo, da bo nekoliko boljša kakovost kot lani," je dejal direktor Panvita kmetijstva Branko Virag.

V Pomurju je s pšenico zasejanih 18 tisoč hektarjev, o odkupni ceni pa se bodo deležniki v žitni verigi pogovarjali spet čez dober teden. Franc Küčan, ki v njej predstavlja sindikat kmetov, je prepričan, da si kmetje zaslužijo pošteno plačilo. Za letošnje leto smo predlagali izhodiščno ceno 200 evrov za A-kakovost, za B1 185 evrov, za B2 170 evrov in za C od 150 do 155 evrov, je povedal Küčan.

Lani, ko je bilo zrnja več, so bile sicer odkupne cene za od 10 do 15 evrov na tono nižje, dodatno težavo pri odkupu slovenskih žit pa povzroča tudi ponudba iz sosednjih držav.

Lidija Kosi, Radio Slovenija