Prvi bodo preplačano električno energijo dobili vrnjeno odjemalci Elektra Maribor. Foto: BoBo
Prvi bodo preplačano električno energijo dobili vrnjeno odjemalci Elektra Maribor. Foto: BoBo

Vračila bodo zaradi velikega števila odjemalcev vršili po segmentih, prva vračila lahko uporabniki pričakujejo v ponedeljek, so sporočili iz podjetja. Poleg preplačanega zneska bodo vrnili tudi zamudne obresti in DDV, so še zapisali.

Mariborski distributer ima zahtevke Odvetniške pisarne Matoz - do zdaj jih je prejel okoli 9.500 - za brezpredmetne in jo poziva, naj zahtevkov ne vlaga več, saj bodo preveč plačano elektriko vrnili vsem odjemalcem. Zahtevki so brezpredmetni, stroškovni zahtevki pa neutemeljeni, saj so še preden so jih prejeli javno objavili, da bodo vsem odjemalcem povrnili preveč zaračunane zneske električne energije.

Vložili okoli 33.000 zahtevkov
Odvetniška pisarna Matoz je skupno vložila okoli 33.000 zahtevkov, do zdaj pa so zbrali že več kot 50.000 pooblastil in še vedno prihajajo. Vsa pooblastila bodo nato pretvorili v zahtevke in jih v 14 dneh vložili elektrodistributerjem. V odvetniški pisarni od elektrodistributerjev ob tem zahtevajo, da jim posredujejo izračune za vsakega odjemalca, ki je njihova stranka. Hkrati zahtevajo tudi povračilo stroškov zahtevkov, ki so jih sicer postavili pavšalno, in sicer 75 evrov na zahtevek.

Elektro Gorenjska, Elektro Celje in Elektro Ljubljana bodo Matozovi odvetniški pisarni posredovali izračune za vsakega odjemalca, ki je njihova stranka. Ko bodo preverili vse izračune, ki jih bodo dobili, in metodo izračuna, kar bo po pričakovanjih trajalo do 1. septembra, se bodo odvetniki odločili, ali bodo zoper elektrodistributerje vložili tožbe. Poleg Elektra Maribor je zahtevke zavrnil tudi Elektro Primorska.

Vsi bodo vračali
Kot je znano, so vsi omenjeni elektrodistributerji 1. januarja 2008 zvišali cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Konec julija so vsi distributerji napovedali, da bodo svojim odjemalcem vrnili preplačano električno energijo.