Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil dobiček višji za 36 odstotkov, so sporočili iz družbe Telekom Slovenija. Dobiček iz poslovanja Skupine Telekom, ki zaposluje 3381 ljudi, je v devetmesečju dosegel 47,5 milijona evrov oz. 18 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, ob upoštevanju enkratnih dogodkov v lanskem letu pa bi bil ta za 39 odstotkov višji.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je na ravni skupine dosegel 174 milijonov evrov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej (ob upoštevanju enkratnih dogodkov v 2020 pa devet odstotkov več). EBITDA marža na ravni skupine predstavlja 35,7-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Kot so v devetmesečnem poročilu zapisali v Telekomu, ki je na ravni skupine za odstotek povečal tudi poslovne prihodke, so letos višji prihodki mednarodnih govornih storitev in prodaje mobilnega blaga. V primerjavi z enakim obdobjem lani so višji tudi prihodki od prodaje v kosovski družbi Ipko, katere prodajo je Telekom Slovenije novembra lani ustavil. Ipko je v prvih devetih mesecih sicer ustvaril 10 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je lani beležil dva milijona evrov izgube.

Prihodki od prodaje matične družbe so se medtem v prvih devetih mesecih letos znižali za odstotek na 435,5 milijona evrov, dobiček iz poslovanja je bil za osem odstotkov nižji in je znašal slabih 34 milijonov evrov, EBITDA pa je ostal na enaki ravni kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je okrepil za 27 odstotkov na 35,8 milijona evrov.

Telekom Slovenije je na ravni skupine v devetih mesecih za naložbe namenil dobrih 157 milijonov evrov, med pomembnimi naložbami družbe je denimo pridobitev radiofrekvenčnega spektra, za kar so namenili 52,1 milijona evrov.

Uprava: Skupina ne glede na pandemijo ostaja finančno stabilna

"Skupina Telekom Slovenije je ne glede na izzive, povezane s pandemijo covida-19, še naprej finančno stabilna, ob tem pa glede na razmere na trgu svoje poslovne aktivnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam ter skrbno spremlja in ocenjuje tveganja na področju dobavnih verig, kreditnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejema ustrezne ukrepe," je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, zapisala uprava Telekoma Slovenije s Cvetkom Sršenom na čelu.

V celotnem letošnjem letu skupina Telekom Slovenija cilja na poslovne prihodke v višini 653 milijonov evrov, EBITDA v višini 210,6 milijona evrov, čisti dobiček pa v višini 30,8 milijona evrov. Za investicije naj bi skupaj namenili 203,7 milijona evrov. Z devetmesečnim poslovanjem se je v sredo seznanil nadzorni svet Telekoma Slovenije, ki je podal tudi soglasje k imenovanju Tomaža Seljaka za glavnega izvršnega direktorja družbe IPKO Telecommunications, in sicer za mandatno obdobje dveh let, ki začne teči danes.