Aerodromu število oskrbljenih potnikov raste. Foto: BoBo
Aerodromu število oskrbljenih potnikov raste. Foto: BoBo

Ustvarjeni dobiček pred davki je sicer znašal 2,4 milijona evrov, kar je 3,6 odstotka manj kot pred letom dni v lanskem prvem polletju, a je bil kar za 37,7 odstotka nad načrtovanim. Dobro poslovanje je posledica občutne rasti potniškega in tovornega prometa ter manjšanja stroškov, so zapisali na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupno število potnikov je v prvih šestih mesecih doseglo 575.463, kar je sedem odstotkov več kot v istem lanskem obdobju in nad načrti. Promet je rasel tudi poleti, saj se je od januarja do konca avgusta število potnikov na Letališču Jožeta Pučnika na letni ravni povečalo za sedem odstotkov, glede na obdobni načrt pa je bilo višje za pet odstotkov. V prvih osmih mesecih je bilo tako oskrbljenih 860.000 potnikov.

Bolje tudi pri prevozu tovora
Pomembno povečanje prometa so v prvem polletju zaznali tudi pri tovornem prometu. Oskrbeli so 8.910 ton tovora, kar je 9,3 odstotka več kot v istem lanskem obdobju. Letni načrt so zato že izpolnili v vrednosti 54,3 odstotka, načrte pa so presegli v vseh kategorijah tovora, so sporočili iz družbe.

Dobiček pa je Aerodromu skoraj za milijon evrov (949.000 evrov) okrnila slabitev naložbe v podrejeni obveznici Factor banke in Probanke.