V jeseniški obrat Rotomatike je vodstvo pripeljalo delavce od drugod, da so za stroji nadomestili stavkajoče. Foto: MMC RTV SLO
V jeseniški obrat Rotomatike je vodstvo pripeljalo delavce od drugod, da so za stroji nadomestili stavkajoče. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki sindikata Neodvisnost zato opozarjajo, da vodstvo podjetja s tem krši delovno zakonodajo. Inšpektoratu za delo so tako podali novo prijavo. V sindikatu pripravljajo tudi predlog za začasno odredbo, da bi inšpektor za delo med stavko prepovedal prihajati na delo agencijskim delavcem od drugod.

V ponedeljek, ko se je stavka začela, je inšpektor za delo že podal sedem strani dolg zapisnik, v katerem je ugotovil, da je bila stavka napovedana v skladu z zakonom in da tako tudi poteka, je pojasnila predsednica sindikata Neodvisnost Gorenjske in članica stavkovnega odbora v Hidrii Rotomatiki Milena Koselj Šmit. Ta obenem upa, da bo ukrep inšpektorja znan že danes.

Podpirajo jih tudi delavci v Idriji
Medtem stavkajoči proizvodni delavci dobivajo vse več izrazov podpore v obliki telefonskih klicev in sporočil tudi s sedeža podjetja v Idriji, pravi Koselj Šmitova in predvideva, da bi tudi delavci v Idriji lahko ravnali podobno kot delavci na Jesenicah. Vendar so delavci v Idriji v slabšem položaju, saj je tam proizvodna hala poleg upravne stavbe, je opozorila sindikalistka.

Vodstvo: Neodvisnost ni reprezentativen sindikat
V vodstvu Hidrie Rotomatike, ki na štirih lokacijah zaposluje 1.200 ljudi, od tega 169 na Jesenicah, zagotavljajo, da reprezentativni sindikati stavke ne podpirajo, in se zavzemajo za nadaljevanje pogajanj o podjetniški kolektivni pogodbi, ki so predvidena za 19. april. Stavkovni odbor zato pozivajo, naj po njihovem mnenju neutemeljeno stavko konča.

Sindikat: Izjava vodstva ne drži
Sindikat Neodvisnost je zato na vodjo korporativnega komuniciranja v Hidrii Rotomatiki naslovil zahtevo za popravek, saj izjava vodstva, da je njihov sindikat nereprezentativen, ne drži. V sindikatu so pojasnili, da je sindikat Neodvisnost reprezentativen Sindikat dejavnosti kovinske in elektroindustrije Slovenije z odločbo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve od leta 1993.

Večina od 120 proizvodnih delavcev na Jesenicah pri stavki vztraja do sklenitve sporazuma z vodstvom, ki pa ni pokazalo večjega interesa za pogajanja. Osrednja zahteva stavkajočih je dvig plač za proizvodne delavce, ki delajo ob treh izmenah, ponoči in ob koncu tedna, s 593 evrov na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v drugih plačnih razredih.