Po torkovem odgovoru o podjetniški kolektivni pogodbi ostajajo neizpolnjene zahteve o izboljšanju delovnih pogojev. Foto: MMC RTV SLO
Po torkovem odgovoru o podjetniški kolektivni pogodbi ostajajo neizpolnjene zahteve o izboljšanju delovnih pogojev. Foto: MMC RTV SLO

Stavkajoči so tako vodstvu podjetja dali čas za pogovore o še neizpolnjenih stavkovnih zahtevah, a se dokočno z vodstvom še niso ničesar dogovorili. Predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič je dejal, da so se, ker se vodstvo nikamor ne premakne, odločili, da storijo nekaj dobrega in prekinejo stavko. S triodstotnim povišanjem plač in osemodstotnim dodatkom za delo v izmenah je relativno zadovoljen. Dogovor o povišanju so vnesli v v torek sklenjeno podjetniško kolektivno pogodbo.

Sicer pa so stavkajoči zahtevali tudi dvig osnovne plače za proizvodne delavce s 593 na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v preostalih plačnih razredih, a so od te zahteve po dogovorjeni kolektivni pogodbi že odstopili. Zdaj zahtevajo še izboljšave na področju razmer dela, ki pa niso povezane z večjimi finančnimi stroški za delodajalca.

O nadaljnjih korakih se bodo delavci odločali sproti Robič je dejal, da stavko delavci lahko kadar koli nadaljujejo. V prihodnjih dneh bodo poskušali doseči premike glede preostalih zahtev, o tem, kako naprej, pa se bodo odločali sproti. Po podatkih Hidrie, v skupino katere spada Rotomatika, je bilo stavkajočih 60, po trditvah sindikata pa 80. Po podatkih Hidrie je tam 170 zaposlenih, po podatkih sindikata pa 130.

Uprava podjetja je, da bi preprečila izpad proizvodnje lamel, v jeseniško tovarno začasno prerazporedila tudi nekaj zaposlenih iz Spodnje Idrije. Sprožila so se ugibanja, ali je tovrstno nadomeščanje stavkajočih dopustno. Inšpektor za delo je ugotovil, da se takšnega premeščanja ne sankcionira, saj delavci med stavko niso bili na novo zaposleni.