Med številnimi hoteli je v lasti Save Turizma tudi Hotel Park Bled. Foto: BoBo
Med številnimi hoteli je v lasti Save Turizma tudi Hotel Park Bled. Foto: BoBo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namreč v sredo trdil ravno nasprotno, in sicer, da je sistem Sava v ekonomskih težavah.

Družba Sava Turizem je čas zaprtja zaradi epidemije zelo dobro izkoristila za prenove in izobraževanja zaposlenih, so zatrdili v Savi. Kot največji zaposlovalec v turizmu, v panogi zaposluje več kot 1000 ljudi, je kljub pojavu pandemije in zaprtju zmogljivosti obdržala veliko večino zaposlenih, so še zapisali v Savi, ki je nekaj več kot 95-odstotna lastnica Save Turizma.

Družba je od leta 2012 povečevala obseg poslovanja in doseženo raven bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). V predkoronskem letu je izkazala 104 milijone evrov prometa, 21 milijonov evrov EBITDA in 12 milijonov evrov neto dobička.

Sorodna novica Jaklič: Zakaj Madžare zanima manjšinski delež v Savi z nizko donosnostjo?

Tudi lansko leto je končala visoko nad pričakovanji in dosegla EBITDA, ki omogoča poplačilo vseh posojil iz poslovanja v času, ki je krajši od dveh let, so zapisali in dodali, da je tudi zato družba zadnja leta pri vseh bankah razvrščena v najvišji bonitetni razred.

Navedli so tudi, da so v zadnjih petih letih izvedli za več kot 80 milijonov evrov investicij, prenovljenih je bilo več kot 1000 hotelskih sob. Prenove zmogljivosti na Bledu, na Obali in v termalnem delu so bile izvedene izključno z lastnimi sredstvi in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi pod budnim očesom priznanih mednarodnih svetovalcev Cedar Capital in Netex, so zapisali in dodali, da so prenove prejele več priznanj in so po ocenah tuje in domače javnosti kreativne, napredne in trajnostne.

Največja turistična družba v Sloveniji

Sava Turizem, ki deluje pod krovno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts, je po navedbah Save največja turistična družba v Sloveniji, upravlja 18 hotelov, štiri apartmajska naselja, dve naselji bungalovov, štiri kampe, dva glampinga, golfsko igrišče in veliko nepremičnin ter zemljišč. V lasti ima več kot 2600 sob, poleg tega pa upravlja še malo manj kot 500 sob in enot, so navedli.

Sorodna novica Počivalšek: "Za Savo moramo najti rešitev." Pred prodajo nova cenitev Save.

Počivalšek: Sistem Sava je v ekonomskih težavah

Potem ko je družba Prestige Tourism v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi, neuradno za 38 milijonov evrov, je gospodarski minister Počivalšek v sredo dejal, da si bo prizadeval za to, da bosta Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki imata skupaj okoli 47-odstotni delež Save, izkoristila predkupno pravico za Yorkov delež.

Minister je dejal, da bodo "po vseh zbranih podatkih sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje". Pri tem pa je poudaril, da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice, ampak je "treba najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju".