Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

V hmeljiščih bodo začeli delati prihodnji četrtek, do takrat pa morajo ostati v predpisani karanteni na kmetijah. Skoraj tretjina romunskih delavcev, ki so bili zadnja leta v slovenskih ekipah, pa je zaradi nejasnih signalov iz naše države na sezonsko delo odšla v Nemčijo.

Potem ko je zaradi začasne ustavitve prihoda petih avtobusov romunskih delavcev pred desetimi dnevi propadel prvi poskus, so ti pretekli petek ponoči vendarle prispeli v Slovenijo. Kar nekaj stalnih delavcev pa so izgubili, morda za vedno, pravi Janez Oset, predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije.

"120 ljudi nam je ušlo v Nemčijo, tako da smo jih namesto 367 pripeljali 248," pojasnjuje. Nemčija in še nekatere druge severnejše države so namreč po cenejšo sezonsko delovno silo med epidemijo pošiljale letala.

Avtobusni konvoj z romunskimi delavci je tokrat doletelo dolgotrajno čakanje in negotovost na meji iz Romunije v Madžarsko, medtem ko je Madžarska za konvoj, ki je zato pridelal zamudo, izdala celo izredno dovoljenje. V skladu s predpisi so jih razdelili na 44 kmetij, kjer bodo zaprti v sedemdnevni karanteni. V četrtek jim bodo vzeli brise na novi koronavirus.

Policiste so poslali, da so vse kmetije pregledali, koliko ima kdo prostorov, na podlagi tega so potem izdajali odločbe, še pojasnjuje Oset, ki pravi, da so romunski delavci zadovoljni z dogovorjenim plačilom in nastanitvijo. "Romuni imajo neto tri evre in pol, na tisto so pa dajatve državi," kar znese nekaj nad pet evrov bruto v skladu s predpisi.

Pomoč domače delovne sile, njih so sporazumno plačali po pet evrov na uro neto, je bila zelo dobrodošla, tudi dvodnevna akcija pomoči Pivovarne Laško Union in slovenskih športnikov. Veliko intenzivnega dela, ki so ga romunski delavci vajeni, pa je v hmeljiščih vsaj še do 15. maja.