Če bo projekt rudnika litija v Srbiji uresničen, bi to multinacionalki Rio Tinto pomagalo postati vodilni proizvajalec litija. Foto: EPA
Če bo projekt rudnika litija v Srbiji uresničen, bi to multinacionalki Rio Tinto pomagalo postati vodilni proizvajalec litija. Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za časopis Financial Times dejal, da se zdi, da bodo "nova zagotovila" svetovnega rudarskega velikana Rio Tinte in Evropske unije odgovorila na pomisleke Srbije glede tega, ali bodo v regiji Jadar na severozahodu države ob rudarjenju litija upoštevani ustrezni okoljski standardi.

Sorodna novica Rio Tinto: Zakaj je Srbija na nogah zaradi rudarskega velikana krvavih prstnih odtisov?

"Če uredimo vse potrebno, bo rudnik morda odprt leta 2028," je Vučić povedal za Financial Times in dodal, da naj bi rudnik proizvedel 58.000 ton litija na leto, kar bi po njegovih besedah pokrilo potrebo za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil oz. za proizvodnjo 1,1 milijona avtomobilov letno. Litij je sicer tudi ključen element za proizvodnjo baterij telefonov in prenosnikov.

O tem, da bo britansko-avstralska multinacionalka v dolini reke Jadar na severozahodu države – po podatkih ameriške vladne agencije USGS (United States Geological Survey) naj bi šlo celo za največje najdišče litija v Evropi in eno največjih na svetu – začela rudarjenje litija, so v Srbiji govorili že pred leti, a je vlada leta 2022 po množičnih okoljskih protestih preklicala vsa dovoljenja za 2,4 milijarde dolarjev vreden projekt.

V letih 2021 in 2022 so srbski okoljevarstveniki s peticijo zbrali tudi 30.000 podpisov in zahtevali, da parlament sprejme zakonodajo za ustavitev vseh dejavnosti v povezavi z rudarjenjem litija v državi.