Stavkovni odbor je za 29. junij napovedal dveurno opozorilno stavko (na fotografiji prizor iz proizvodnje Štore Steel). Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Stavkovni odbor je za 29. junij napovedal dveurno opozorilno stavko (na fotografiji prizor iz proizvodnje Štore Steel). Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zaposleni predlagajo dvig plač za 23 odstotkov. Foto: Radio Koper/web

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je pojasnil, da so v dosedanjih pogajanjih dvakrat izmenjali predloge, a da na koncu kljub popuščanju delavcev vodstvo podjetja še vedno pravi, da zadnji predlog delavcev za 23-odstotni dvig plač za vodstvo ni sprejemljiv.

Stavkovni odbor delavcev je sicer prvič dveurno opozorilno stavko napovedal 25. maja, a jo je potem preklical zaradi grožnje z odpovedjo delovnega razmerja stavkajočim.

Prejšnji teden so iz družbe Štore Steel sporočili, da se bo osnovna plača vsem zaposlenim zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni pa se količnik dvigne za eno ali dve točki zaradi slabših pogojev dela. Takrat so tudi navedli, da je aneks o višjih plačah že podpisal podjetniški sindikat Skei, Konfederacija slovenskih sindikatov pa se na pogajanja ni odzvala.

Kakšno bo povečanje plač?
Za prikaz povečanja plač, ki bo za skupine zaposlenih različen, je vodstvo štorske železarne pripravilo testni obračun za aprilske plače. "Del plače predstavljajo tudi nadomestila, in ker je imel april dva praznika, mnogi pa so pred 1. majem koristili tudi dopuste, se v tem aprilskem obračunu še ne pozna celoten dvig plač. Za nadomestila je namreč osnova za obračun povprečje zadnjih treh mesecev, zato se bo celoten dvig plač odrazil v roku treh mesecev," še navajajo v upravi Štore Steel.

Novak je sicer večkrat dejal, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih izidov družbe. Sicer pa je sindikat po Novakovih besedah na okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steela Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne. Dopolnil je tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki jo je podal pred tremi tedni.