TEŠ je trenutno največji državni investicijski projekt. Foto: BoBo
TEŠ je trenutno največji državni investicijski projekt. Foto: BoBo
Še en rdeča luč za TEŠ 6

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), je skupna vrednost pogodbenih del projekta izgradnje TEŠ-a 6 po tekočih cenah 1,174 milijona evrov, pri čemer so že danes ali pa še bodo slovenski izvajalci vključeni z najmanj 21 odstotki te vrednosti oziroma z 246 milijoni evrov.

Slovenska podjetja, ki so po navedbah TEŠ-a v projekt vključena že od samega začetka, so Primorje, RGP, Cigrad, konzorcij Rudis - Esotech – Doberšek in Rudis.

"Pogajanja z Alstomom glede dodatne vključitve slovenskih podizvajalcev še potekajo in se lahko potencial 21-odstotnega deleža še poveča. To pa v časih gospodarske in finančne krize, ki le počasi izzveneva, ni zanemarljiv podatek," poudarja direktor TEŠ-a Simon Tot.

"Le podjetja, ki dosegajo ustrezne standarde, bodo lahko tudi v prihodnje kandidirala na razpisih, in to pod enakovrednimi pogoji kot ostala podjetja. Seveda pa bo pri tem pomemben dejavnik tudi cenovna konkurenčnost," še poudarjajo v TEŠ-u.

Minister za razvoj Mitja Gaspari je v četrtek namreč izrazil skrb, da je domača udeležba pri projektu le okoli petodstotna. To je Gaspari označil kot sramoto za investitorja.

"TEŠ 6 je treba ustaviti"
Svet za trajnostni razvoj, ki je posvetovalno telo vlade, je v svojem stališču do nacionalnega energetskega programa poudaril, da v nobenem primeru niso primerni scenariji, ki vključujejo projekt TEŠ 6.
Na današnji seji v Ljubljani so zato sprejeli sklep, v skladu s katerim bodo vladi predlagali, da do sprejema nacionalnega energetskega programa ustavi vse postopke, povezane s tem projektom.

Svet za trajnostni razvoj meni tudi, da je prezgodaj ocenjevati potrebo po izgradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.

Še en rdeča luč za TEŠ 6