Foto:
Foto:

Nobeden od sedmih industrijskih sindikatov namreč v pogajanjih z delodajalci še ni dosegel dogovora o spremembah tarifnih prilog panožnih kolektivnih pogodb. Zato so industrijski sindikati pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) napovedali, da bodo v torek znova stavkali.

Pogajanja v posameznih panogah sicer potekajo, vendar po oceni sindikatov delodajalci ne izkazujejo dovolj volje in pripravljenosti, da bi v čim krajšem času prišli do rezultata pogajanj - dviga plač.

Z razmerami so najmanj zadovoljni v dejavnosti kovinske industrije, saj je stavko poleg sindikata kovinarske in elektroindustrije pri ZSSS-ju napovedal tudi panožni sindikat pri KNSS-ju Neodvisnost.

Stavkali naj bi že 25. marca
Oba največja kovinska sindikata sta nameravala stavkati že 25. marca, vendar sta stavko zaradi rahlega napredka v pogajanjih preložila. Očitno pogajanja niso napredovala tako, kot bi si želeli, glede na zahteve oz. ponudbe so pogajalci še daleč od dogovora, saj sindikati zahtevajo zvišanje plač za 15.000 tolarjev bruto, delodajalci pa so nazadnje ponudbo zvišali za 500, na 7.500 tolarjev.