Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri digitalnem opismenjevanju starejših od 55 let so na ministrstvu poudarili projekt Mobilni heroji, ki se bo nadaljeval tudi letos.

"S spodbujanjem razvijanja digitalnih kompetenc, z ozaveščanjem in s promocijo poklicev IKT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) smo bistveno prispevali k deležu državljank in državljanov, ki zdaj znajo bolje uporabljati sodobne tehnologije in znajo bolj izkoristiti možnosti številnih storitev na spletu," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Lani so v različne programe za razvijanje digitalnih kompetenc vključili več kot 5200 mladih in več kot 13.400 starejših, prekvalifikacijo v IKT-poklice pa je začelo 513 žensk.

Mlade so na ministrstvu skupaj z izbranimi izvajalci v okviru javnega razpisa usposabljali po vsej Sloveniji znotraj 19 različnih projektov.

V programih prekvalifikacij v IKT-poklice so ženske sodelovale na področjih kibernetske varnosti, podatkovne analize, IT-podpore, IT-projektnega vodenja ter načrtovanja in oblikovanja uporabniške izkušnje in umetne inteligence.

Za starejše so izvedli 1265 izobraževanj, pri čemer so na ministrstvu navedli projekt Mobilni heroji, kjer so v sedmih mesecih lanskega leta izvedli 313 usposabljanj za dvig digitalnih kompetenc pri starejših od 55 let. Na usposabljanjih, ki so trajala po štiri pedagoške ure, so se starejši naučili osnovne rabe pametnih telefonov, računalnikov in tablic ter aplikacij, družbenih omrežij, ravnanja z elektronsko pošto in dostopa do določenih storitev, kot je na primer e-zdravje.

Mobilne heroje je gostilo 171 slovenskih občin v vseh 12 statističnih regijah, projekt pa bodo nadaljevali tudi letos od marca naprej.

Javno naročilo za izvajanje neformalnih usposabljanj za dvig digitalnih kompetenc pri starejših od 55 let je odprto do 22. januarja do 12. ure, so še spomnili na ministrstvu.