Nečedni posli nekdanjega Vegradovega vodstva prihajajo na dan. Foto: MMC RTV SLO
Nečedni posli nekdanjega Vegradovega vodstva prihajajo na dan. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju časnika Finance je Matej Košič 4,87 milijona evrov vrnjenega davka razdelil med nekaj družb in posameznikov. Vegrad je leta 2008 državi namreč plačal 4,87 milijona evrov davka na dodano vrednost za lizing pri najetju zemljišča v Izoli. Lizinško pogodbo sta takrat sklenila Hypo Leasing in Vegradova hčerinska družba Vedela, ki pa sta jo letos poleti razdrla, zato je država Vedeli vrnila plačani DDV.

Največji kos pogače je šel Košiču
Sodeč po dokumentih, ki so jih pridobili na Financah, so si največji delež od omenjene vsote razdelili Vedela (njeni lastniki naj bi bili tudi nekdanji vodilni delavci Vegrada), Vegrad projektivni biro, ki ga vodi Košič, Molet, ki je v Košičevi lasti, in Hypo nepremičnine. Manjši del zneska pa je bil nakazan tudi na odvetniško družbo Čeferin in družbo SD Projekt , ki je v lasti družine Stanislava Droljca, soobtoženca Borisa Šuštarja v znanem primeru dajanja podkupnine.

Odzval se je tudi Košič, ki je bil presenečen, da so podatki, ki naj bi bili davčna tajnost, prišli v javnost. Zagotovil pa je, da je zadevo pregledal tudi Durs in da gre za povsem normalno poslovanje podjetja.

Ugodna kupčija
Sicer pa je od treh hektarjev zemljišča, ki so bili nekoč last nekdanjega Delamarisa, 4.700 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča v lasti družbe JMCC. Lastnica te je Jasna Mihelj Coustaury (z notranjo ministrico Katarino Kresal se poznata še iz časov, ko je bila Kresalova zaposlena v pravni službi Vege).
JMCC je 770 tisoč evrov vredno zemljišče sicer dobilo po zelo ugodni ceni, 160 evrov za kvadratni meter. Za preostali del Delamarisa je bila cena 850 evrov za kvadratni meter, skupno 25 milijonov evrov, od katerega je bilo tudi plačanih 4,87 milijona evrov DDV, še pišejo Finance.