Vegradovi delavci v pričakovanju plač. Foto: BoBo
Vegradovi delavci v pričakovanju plač. Foto: BoBo
Samo Mastnak
Samo Mastnak, predsednik podjetniškega sindikata v Vegradu, ki so ga nezadovoljni delavci pozivali k odstopu, je dejal, da bo odstotpil, če bo ocenil, da nima podpore članstva. Foto: MMC RTV SLO

Kot pravijo v sindikatu, danes na delovnih mestih stavka večina od nekaj več kot tisoč zaposlenih v Vegradu in njegovih hčerinskih podjetjih. Kakšnih sto stavkajočih delavcev pa se je zbralo pred upravno stavbo Vegrada v Velenju, kjer so sicer miren shod spremljali tudi policisti.

Stavkajoče podpira tudi velenjski župan Meh
Stavkajočim je podporo prišel izrazit tudi velenjski župan Srečko Meh. Povedal je, da so se predstavniki občine v petek glede položaja Vegradovih delavcev pogovarjali z ministrom za delo Ivanom Svetlikom in da se bo zavzemal za to, da se "realni pogovori" nadaljujejo.

Prepričan je, da je treba delavcem jasno povedati, kaj jih čaka in "kje je Vegrad". Po njegovem bi za delavce bil najbolj pravičen stečaj, s čimer bi dobili možnost poznejših izplačil iz jamstvenega in preživninskega sklada. Dodal je še, da bo občina delavcem v prihodnje pomagala po svojih močeh.

Stavki se sicer niso pridružili delavci Vemonta, prav tako naj bi delali tudi Vegradovi delavci na gradbišču v Termoelektrarni Šoštanj.

Direktor Boris Medved izžvižgan
V petek naj bi nekaterim delavcem plače že izplačali, a delavci so prepričani, da je bil namen izplačil razbitje enotnosti stavkajočih, je za MMC povedala novinarka RTV Slovenija Duška Lah. Pred stavbo uprave v Velenju so stavkajoči direktorja Borisa Medveda, ki je prišel na sestanek s sindikati, sprejeli z žvižgi.

Medved je dejal, da so akontacijo plače v višini 240 evrov prejeli vsi delavci Vegrada, avgustovsko plačo pa bodo zaradi postopnih prilivov na račun izplačali do konca tedna. Nato se bo vodstvo s sindikati skušalo dogovoriti o izplačilu zaostalih obveznosti, je še dejal direktor Vegrada.


Delavci zahtevajo tudi odstop glavnega sindikalista Mastnaka
Delavci nezadovoljni tudi z vodstvom sindikata in zahtevajo odstop predsednika Sama Mastnaka, saj so prepričani, da ne zastopa njihovih interesov. Mastnak je spomnil, da je želel odstopiti že v preteklosti, a je na prošnjo nekaterih ostal na položaju. Dodal je, da bo odstopil, če bo ocenil, da nima več podpore članstva.

Mastnak je pojasnil, da bodo delavci predvidoma v torek prejeli še okoli 300 evrov plače. Tudi v. d. sekretarja velenjske območne organizacije svobodnega sindikata Srečko Čater je dejal, da bodo nadaljnja izplačila avgustovskih plač predvidoma stekla v torek, kar bi bil po njegovem "realen temelj" pogovorov za naprej. Kot pravi Čater je direktor obljubil, da bo, če ne bo uspel zagotoviti normalnega poslovanja do konca septembra, sam vložil predlog za stečaj.

Mastnak je za MMC še potrdil, da stavkajo Vegradovi delavci v vseh podjetjih družbe. Kot pravi, bo delo stalo, dokler ne bodo neizplačane plače nakazane.

Sodišče NLB-ju naložilo sprostitev sredstev
Velenjsko gradbeno podjetje, ki je v postopku prisilne poravnave od 1. septembra, namreč konec preteklega tedna plač ni uspelo zagotoviti kljub sprostitvi določenih sredstev Nove Ljubljanske banke (NLB).

Ta je glede na podatke na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) v petek po prejemu sklepa Okrožnega sodišča v Celju sprostila sredstva na računu Vegrada. NLB-ju je bilo naloženo, da z Vegradovega računa na račun sodišča izvede plačilo predujma za stroške postopka prisilne poravnave v višini 30.295,88 evra in da izvrši plačilo računa dobavitelju, družbi Vegrad Montal, v višini 200.000 evrov.

V Vegradu za pojasnila niso dosegljivi
Pristojni v Vegradu za pojasnila, ali bodo zaposleni v družbi Vegrad Montal potemtakem prejeli plače, niso bili dosegljivi. Kot je znano, sindikat zahteva izplačilo avgustovskih plač za zaposlene v vseh Vegradovih podjetjih. Zjutraj se bo tako sešel stavkovni odbor in preveril, kako je z izplačili plač, nato pa se odločil o nadaljnjih dejavnostih.