Verlič je kritičen do razpisa za uvedbo elektronskega cestninjenja. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Verlič je kritičen do razpisa za uvedbo elektronskega cestninjenja. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Elektronsko cestinjenje

Poslanec SDS-a Peter Verlič je na novinarski konferenci vlado in ministra za promet Patricka Vlačiča pozval k prekinitvi postopka javnega razpisa za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku.

"Želi si poskrbeti za dodatno polnjenje žepov"
Izpostavil je, da je za vzpostavitev elektronskega cestninjenja država namenila kar 173 milijonov evrov. Po njegovih besedah je poteza vlade, s katero je dovolila tak razpis, v tem času popolnoma neumestna, nepotrebna in celo žaljiva do državljanov, ki se v času gospodarske in socialne krize spoprijemajo z vprašanjem, kako preživeti naslednji dan.

"S tem razpisom se očitno še tik pred odhodom te vlade želi poskrbeti za dodatno polnjenje žepov, saj naj bi bil po nekaterih namigih razpis prirejen. Poleg tega pa se želi z razpisom vpeljati elektronski sistem tudi za osebna vozila, česar ni storila še nobena država v Evropi. Spet bi razvijali nekaj, kar bi bilo izjemno drago, poleg tega pa je vprašanje, ali bi ustrezalo vsem evropskim standardom," je poudaril Verlič.

"Vlačičeva logistična platforma se sesuva sama vase"
Dejal je, da ima Slovenija ta trenutek dobro delujoč cestninski sistem. Z uvedbo vinjet naj bi po njegovem mnenju na področjih pretočnosti, varnosti, udobnosti ter zmanjševanja negativnih ekoloških posledic prometa na avtocestah Slovenija zagotovila vse cilje za zadovoljstvo uporabnikov avtocest. Ob tem je kot neutemeljen zavrnil očitek vlade, da bo država s cestninami v prihodnje zaradi vinjet zbrala manj denarja.

"V času ko primanjkuje denarja za konkretne infrastrukturne projekte in ko vlada v predlogu rebalansa proračuna predvideva občutno zmanjšanje investicijskih sredstev ter varčevanje praktično na vseh področjih, ko logistična podjetja in avtoprevozniki propadajo, ko se Vlačičeva logistična platforma sesuva sama vase, se Slovenija dodatno zadolžuje za 170 milijonov evrov za izvedbo elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku," je opozoril.

"Dars naj takoj prekine razpis"
V stranki SDS zato po njegovih besedah pozivajo vlado in ministra Vlačiča, naj upravi Darsa naloži, da takoj prekine razpisni postopek in da nameni denar za dokončanje avtocestnega programa in razvojnih osi, uvajanje elektronskega sistema cest pa naj se začne šele, ko se bo za take sisteme začela odločati večina drugih evropskih držav.

Hkrati pa naj vlada, kot pravi Verlič, začne namesto dragega razpisa takoj odstranjevati cestninske postaje.

Elektronsko cestinjenje