Kriminalisti so po različnih delih Slovenije obiskali sedeže podjetij iz skupine Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so po različnih delih Slovenije obiskali sedeže podjetij iz skupine Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
V Laškem zatrjujejo, da poskujejo v skladu z zakonodajo. Foto: MMC RTV SLO
Policija
V akciji GPU-ja sodeluje 80 kriminalistov in policistov. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti v Laškem

Kriminalisti so zjutraj v podjetjih iz skupine Pivovarne Laško opravili več pogovorov s predstavniki vodstev družb, ki so jim morali izročiti tudi vso zahtevano poslovno dokumentacijo od prvega januarja 2006 naoprej. Informacije pa po besedah v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška preverjajo tudi v tujini.

To je šele začetek preiskave in zato Goršek pravi, da je v tem trenutku težko napovedovati, kdaj bodo vložene morebitne ovadbe. Prvi korak bo predložitev zbrane dokumentacije Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Preiskava na podlagi prijave ATVP-ja
Uprava Pivovarne Laško je že dopoldan sporočila, da po njihovih informacijah preiskava temelji na podlagi prijave Agencije za trg vrednostnih papirjev lanskega 23. maja. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za poskus Laščanov, da bi nezakonito povečali nadzor nad Mercatorjem.

"Družbe skupine Pivovarna Laško poslujejo v skladu z zakonodajo, zato so vodstva družb v celoti sodelovala s kriminalisti in jim omogočila dostop do vseh želenih informacij," navajajo v Laškem. Vodstvo skupine Pivovarna Laško drugih informacij ali komentarjev glede preiskave ne bo posredovalo, so še sporočili.

NLB bo v petkovem dnevnem časopisju objavil poziv za zbiranje ponudb za 20-odstotni delež Pivovarne Laško in 12,5-odstotni delež Mercatorja, ki jih je zaradi neplačila zasegel Infond Holdingu. Omenjena deleža je Infond Holding zastavil zaradi najema 130 milijonov evrov posojila, ki pa ga ni zmogel vrniti. Na borzi sta sicer deleža vredna okoli 155 milijonov evrov.
GPU: Dejavnosti rezultat obširne kriminalistične preiskave
Na Generalni policijski upravi so potrdili, da preiskave poslovnih in drugih prostorov na podlagi odredb sodišča izvajajo za pridobitev in zavarovanje dokazov v zvezi s sumi kaznivih dejanj zlorabe položaj ali pravic in preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. "Današnje aktivnosti so rezultat obširne kriminalistične preiskave, ki se bo po današnjih preiskovalnih dejanjih nadaljevala s pregledom pridobljenih podatkov, poslovne dokumentacije in z drugimi kriminalističnimi ukrepi," so dodali.

Hišne preiskave se opravljajo pri 16 gospodarskih subjektih (povezanih družb in skupine Pivovarna Laško), pri njih pa sodeluje okoli 80 kriminalistov in policistov, še navaja GPU.

Šrota je prijavil tudi Jani Soršak
Povezane družbe Pivovarne Laško so Radenska, Vital in Skupina Union. Skupino Pivovarna Laško pa sestavljajo Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Fructal, Vital Mestinje in Delo.

Kriminalisti naj bi poslovanje skupine Pivovarna Laško preverjali zaradi ovadb, ki sta jih pred dobrim letom vložili ATVP in Urad za varstvo konkurence zoper Šrota. ATVP je ovadbo vložil zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri Infondovem prevzemu Pivovarne Laško, saj je Infond Holding posredno v lasti Šrota, varuh konkurence Jani Soršak pa zaradi suma, da je prvi mož Pivovarne Laško v priglasitvenih listinah v postopku prevzema Laškega in še prej časopisnega podjetja Delo, ki je zdaj v 100-odstotni lasti laške pivovarne, posredoval lažne podatke o lastniški verigi.

B. R./M. N./ A. S.

Kriminalisti v Laškem