'Pivovarna Laško je zelo začudena nad postopkovnimi ravnanji urada za varstvo konkurence,' so sporčili iz Pivovarne Laško katere večinski lastnik je Infond Holding Boška Šrota. Foto: MMC RTV SLO
'Pivovarna Laško je zelo začudena nad postopkovnimi ravnanji urada za varstvo konkurence,' so sporčili iz Pivovarne Laško katere večinski lastnik je Infond Holding Boška Šrota. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak
Jani Soršak iz Urad za varstvo konkurence je v torek ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja ter uvedel nov postopek proti Infond Holdingu. Infond Holdingu pa je tudi prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja brez predhodnega soglasja urada. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško se čudi

"Pivovarna Laško je zelo začudena nad postopkovnimi ravnanji urada za varstvo konkurence," navajajo Laščani. Sicer pa so v Laškem sklep o ustavitvi postopka presoje koncentracije prejeli v sredo, zoper tega pa je mogoče na vrhovno sodišče vložiti tožbo v 30 dneh, pri čemer Laščani opozarjajo, da sklep tako še ni pravnomočen.

Laščani kritični do dela Sorškovega urada
"Hkrati je urad uvedel nov isti postopek presoje koncentracije, kar pomeni, da o isti stvari odloča v drugem postopku. Gre za odločanje o isti stvari, ki je po temeljnih pravnih in zakonskih načelih nedopustno," so prepričani v Laškem. Poleg tega pa še navajajo, da gre za "odločanje v novem postopku, ne da bi bil prvi pravnomočno zaključen in se pravno in dejansko odloča o isti stvari v dveh različnih postopkih".

Urad za varstvo konkurence kot razlog za ustavitev postopka presoje koncentracije, ki je bil uveden februarja lani, navaja novo dejstvo - razvezo pogodbe o začasni prodaji delnic Mercatorja med Istrabenzom in Unicredit banko -, ki pa se je zgodilo že veliko pred izdajo tega sklepa, opozarjajo v Laškem in dodajajo, da je urad od uvedbe postopka februarja lani večkrat pozival udeležence postopka za posredovanje podatkov in izvajal tudi druga postopkovna dejanja, torej aktivno vodil postopek.

"Pivovarna Laško je UVK v tem času predložila med drugim tudi analizo učinkov vertikalne koncentracije skupine Pivovarna Laško in družbe Mercator, iz katere jasno izhaja, da je koncentracija skladna s pravili konkurence," so zapisali. "Najzanimivejša" pri vodenju obeh postopkov v uradu pa se Laščanom zdi izdaja sklepa 23. januarja letos, s katerim je urad družbi KDD dovolil prenos lastništva in vpis obremenitve delnic družbe Mercator Infond Holdingu, Pivovarni Laško, Pivovarni Union in Radenski.

"Zdaj pa je z novim sklepom na podlagi istega dejanskega stanja in dejansko nespremenjenih razlogih ter v isti stvari presoje koncentracije to vezal na predhodno soglasje UVK," še opozarjajo v Laškem.

Soršak Infond Holdingu zavezal roke
Kot je znano, je urad za varstvo konkurence v torek ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja in uvedel nov postopek proti Infond Holdingu ter prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja brez predhodnega soglasja urada.

A. Me.

Pivovarna Laško se čudi