90-milijonski Vietnam spada v skupino hitrorastočih gospodarstev. Foto: EPA
90-milijonski Vietnam spada v skupino hitrorastočih gospodarstev. Foto: EPA

Prav med obiskom ministra Počivalška in 11-članske slovenske delegacije, ki ga spremlja, je včeraj začel veljati sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki so ga sklenili junija letos med obiskom vietnamskega gospodarskega ministra Vu Huj Hoanga v Sloveniji.

90-milijonski Vietnam spada v skupino hitrorastočih gospodarstev.

Kot ocenjuje minister Počivalšek, so možnosti za bistveno povečanje gospodarskega sodelovanja zelo velike. Omogočil jih bo med drugim tudi sporazum med EU-jem in Vietnamom o gospodarskem sodelovanju in investicijah, ki je pred sprejetjem.

Želji sta Luka Koper in Gorenje
Omenimo samo dva potencialno zelo pomembna projekta: Vietnam se zelo zanima, da bi pristanišče Koper postalo nekakšen vietnamski logistični center za srednje in vzhodnoevropske države. Glede na to, da vietnamska pristanišča pretovorijo na leto več kot 300 milijonov ton prometa, gre očitno za potencialno zelo velik posel.

Drugi tak projekt pa je načrtovana gradnja tovarne Gorenja v Vietnamu. Obstajajo tudi velike možnosti za povečanje sodelovanja na področju trgovine s kmetijskimi pridelki, v turizmu ...

Minister Počivalšek se bo danes udeležil tudi poslovne konference, sestal pa se bo s podpredsednikom vietnamske vlade in obrambnim ministrom.