Foto: BoBo
Foto: BoBo

V papirnici Vipap Videm Krško so se tako izognili ustavitvi strojev zaradi težav pri oskrbi z električno energijo in zvišanja cen energentov. Predsednica njegove uprave Milena Resnik je povedala, da so sicer december končali s pozitivnim poslovnim rezultatom, in tega napovedala tudi za novo poslovno leto.

"Poslovni načrt za leto 2022 je na mizi. Največji izziv je prvi kvartal, seveda zaradi dviga cen energentov," je povedala. Če jim bo v prvih šestih mesecih uspelo poslovati pozitivno, pa lahko pričakujejo, da bodo leto končali s pozitivnim izidom, je dejala.

Kot je dodala, pogodba z dobaviteljem električne energije temelji na ciljnem napovedovanju in spremljanju odjema na urni ravni z minimalnimi odstopanji, kar jim omogoča v tovarni predhodno vzpostavljeni informacijski energetski nadzor.

Ker je proizvodnja papirja "energetsko intenzivna panoga", predstavlja energetska oskrba družbe eno ključnih prvin vhodnih surovin, za izdelavo ene tone papirja pa je potrebnih ena megavatna ura elektrike in 1,8 megavatne ure toplote, je pojasnila in dodala, da se je cena električne energije decembra lani podražila za osemkrat.

Pogodba o oskrbi z elektriko sicer terja izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, podaljševali pa jo bodo z aneksi. Kot taka predstavlja tudi dolgoročno rešitev, je potrdila.

Glede proizvodnje je predsednica uprave navedla, da v tovarni za zdaj obratujeta dva papirna stroja. S papirnim strojem PS1 izdelujejo rjave ovojno-embalažne papirje, kar je Vipapova novost, s papirnim strojem PS3 pa izdelujejo časopisne papirje. Naročil imajo dovolj.

Med izzivi pri nadaljnjem delovanju družbe je opozorila na postopek finančnega prestrukturiranja družbe, na zagotavljanje mesečnega obratnega kapitala v znesku približno šest milijonov evrov in zagotovitev zadostnih količin surovin.

Podjetje išče strateškega partnerja. Na mizi imajo več možnosti, kako zagotoviti dodaten obratni kapital. Potekajo tudi pogajanja, kako bodo zaključili pogodbo s strateškim partnerjem. Iščejo tudi morebitnega kupca Vipapa, je potrdila.

V Vipapu 289 zaposlenih

Vipap ima sicer 280 zaposlenih, katerih delovna mesta so po zagotovilih Resnik zagotovljena. Znotraj Vipapa deluje še invalidsko podjetje Levas Krško s 65 zaposlenimi. Napovedala je tudi nove zaposlitve, saj Vipap išče dodaten, predvsem tehnični kader. Cilj je proizvodnjo čim prej stabilizirati in pognati še tretji papirni stroj, za kar potrebujejo še več kot 30 dodatnih delavcev, je še povedala Resnikova.

V Vipapu, ki je v češki lasti, je proizvodnja stala od julija do decembra lani, delavci pa so bili na čakanju. Na začetku oktobra je upnik Vipap CZ zaradi plačilne nesposobnosti vložil predlog za prisilno poravnavo, sodišče je nato 6. oktobra začelo postopek in imenovalo upravitelja, a je moral upnik predlog še dopolniti. Postopek prisilne poravnave je tako stekel 3. novembra, nato pa so nekaj manj kot mesec pozneje v podjetju vnovič zagnali stroje.

Vipap rešil dolgoročno oskrbo z elektriko