Programi so namenjeni tudi pripravnikom. Foto: BoBo
Programi so namenjeni tudi pripravnikom. Foto: BoBo
Med programi spodbujanja zaposlovanja je tudi regionalno usmerjen 'Za Pokolpje - aktivno in dejavno!' Foto: MMC RTV SLO
Zavod za zaposlovanje, delo, nezaposlenost
Ministrstvo za delo si obeta 20.000 novih zaposlitev prek sprejetih programov. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu Damjana Košir je na današnji novinarski konferenci dejala, da je bilo na začetku leta 115.000 brezposelnih, trenutno pa jih je 107.562. Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je po njenih besedah 8,5-odstotna, kar je še vedno manj od povprečja držav EU-ja, ki znaša 9,5 odstotka.

Rebalans proračuna za leto 2011 sicer za politiko trga dela predvideva 518,4 milijona evrov (lani 451). Za denarna nadomestila je namenjenih 312,3 milijona evrov, kar je 100 milijonov evrov več, kot je predvidel sprejeti proračun. Povprečno denarno nadomestilo sicer trenutno znaša 656,33 evra bruto, je navedla predstavnica ministrstva.

Programi za pripravnike, dolgotrajno brezposelne, družboslovce …
Koširjeva je predstavila tudi več tekočih in prihajajočih programov zaposlovanja. S programom Priložnost zame, ki že teče, omogočajo subvencijo za zaposlitev dolgotrajno brezposelnih in nekdanjih udeležencev javnih del.

Javno povabilo delodajalcem omogoča enomesečni delovni preizkus kandidatov za delovno mesto, na katerem jih nato lahko zaposlijo s pomočjo subvencije. Ta za zaposlitev brezposelnih za poln delovni čas za najmanj 18 mesecev znaša 7.500 evrov.

Deluje tudi instrument Spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva – pripravniki, ki predvideva 500 zaposlitev pripravnikov na področju socialnega varstva. Predvidene so pogodbe o zaposlitvi za največ 12 mesecev. Konec julija je bil objavljen tudi drugi javni razpis za predvidoma 150 pripravnikov diplomantov družboslovnih smeri, odprt pa je do 12. septembra.

Septembra bodo začeli na ministrstvu izvajati še program Zaposli.me. Njegov cilj je spodbujanje zaposlovanja brezposelnih s pomočjo subvencije za zaposlitev. Predvidenih je 3.250 subvencioniranih zaposlitev s subvencijo v višini 4.000 evrov.

Ministrstvo bo delodajalce povabilo tudi k sistematičnemu usposabljanju in izobraževanju zaposlenih, da bi odpravili strukturna neskladja, izboljšali usposobljenost človeških virov, obenem pa tudi povečali njihovo mobilnost in zaposljivost.

20.000 novih zaposlitev
Poleg naštetega na ministrstvu pripravljajo razpis za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva. Za projekte, ki bodo trajali med 24 in 36 mesecev, bo med letoma 2012 in 2015 namenjenih 4,5 milijona evrov.

Ministrstvo bo ponovilo tudi razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnih centrov za razvoj kadrov, ki naj bi podprl vzpostavitev in delovanje do 20 projektov. V projekt naj bi bilo vključenih 150 podjetij. V usposabljanjih, ki naj bi pripomogla k večji konkurenčnosti zaposlenih, podjetij in panog na trgu, naj bi sodelovalo 10.000 zaposlenih.

Med programi do konca leta so še subvencije za samozaposlovanje, Za Pokolpje - aktivno in dejavno!, javni razpis za sofinanciranje izvajanja enotnih regijskih štipendijskih shem in Absolvent - aktiviraj in zaposli se! Z omenjenimi projekti se bo po pričakovanju Koširjeve zaposlilo najmanj 20.000 ljudi.