Socialni sporazum bodo socialni partnerji podpisali prihodnji teden. Foto: UKOM
Socialni sporazum bodo socialni partnerji podpisali prihodnji teden. Foto: UKOM

Minister za finance Dušan Mramor je pojasnil, da je vlada potrdila socialni sporazum, kot je bil dogovorjen. Pri tem je izpostavil zavezo, da letos - razen davka na nepremičnine - ne bodo višali drugih davkov.

.
Socialni sporazum bo veljal za leti 2015 in 2016. Vlada, delodajalci in sindikati se bodo s podpisom dokumenta zavezali, da mora v tem času ena njihovih prednostnih nalog postati zagotavljanje socialnega tržnega gospodarstva in ustrezne ravni socialne varnosti, ki temelji na načelih solidarnosti in pravične prerazporeditve bremen.

Temeljne zaveze v besedilu so usmerjene v nov razvojni zagon, zniževanje brezposelnosti, odpravo krize vrednot, krepitev konkurenčnosti, ekonomske demokracije, notranjega povpraševanja in učinkovitosti javnega sektorja, spoštovanje resolucije o normativni dejavnosti pri sprejemanju zakonodaje, ureditev sistema dolgotrajne oskrbe in uskladitev višine minimalnega osebnega dohodka oz. izračun socialnih transferjev. Dokument predvideva skoraj 140 ukrepov na vseh ključnih področjih.

Socialnim partnerjem je tovrsten dogovor uspel šele petič v času samostojnosti države. Zadnji je bil sprejet za obdobje med letoma 2007 in 2009. Država je bila tako brez tovrstnega dokumenta, ki poskuša doseči stabilnost in socialni mir, tako rekoč ves čas krize.