Za sindikate je sporna minimalna plača, medtem ko so zadovoljni z insolvenčno zakonodajo, po kateri bi bili v stečajih najprej poplačani delavci. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Za sindikate je sporna minimalna plača, medtem ko so zadovoljni z insolvenčno zakonodajo, po kateri bi bili v stečajih najprej poplačani delavci. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Socialni sporazum 2015-2016 po poročanju Radia Slovenija neke posebne dodane vrednosti zagotovo ne bo prinesel. Foto: BoBo

"Podpis socialnega sporazuma 2015-2016 je pod velikim vprašanjem," je danes ob podpisu nove kolektivne pogodbe za kovinsko industrijo v Ljubljani izpostavil predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS) Drago Lombar, razlog za to pa je pripisal petkovemu sporu o minimalni plači. Delodajalci so namreč zavrnili predlog sindikatov za postopni izvzem dodatkov iz minimalne plače. Proces naj bi se začel prihodnje leto z dodatkom za nočno delo.

Lombar je bo tem dejal, da če bi predstavniki gospodarstva brezpogojno nasprotovanje spremembi definicije minimalne plače razkrili že na začetku pogajanj, nekatere sindikalne centrale v pogajanja o socialnem sporazumu sploh ne bi vstopile, saj je bila to edina večja zahteva sindikatov in so vse ostale rešitve v socialnem sporazumu "splošnega značaja".

Na današnjih pogajanjih bodo zato po njegovih besedah ne več le prosili, temveč zahtevali izvzem dodatkov iz minimalne plače, in to ne le dodatka za nočno delo, temveč vseh naenkrat. "Ne moremo več tolerirati stvari, ki se dogajajo, in izgovorov, da se tega ne da," je poudaril.

OZS proti insolvenčni zakonodaji
Sindikalna stran je sicer ocenila, da socialni sporazum prinaša tudi dobre rešitve, zaradi česar ga bodo ocenjevali v celoti. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je med drugim omenil poseg v insolvenčno zakonodajo, kar je razburilo upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Njegovi člani so "med drugim ostro nasprotovali ukrepu v osnutku socialnega sporazuma za leto 2015-2016, ki pravi, da je treba zagotoviti novo odločitev vrstnega reda upnikov, pri čemer bo poplačilo terjatev delavcev imelo absolutno prednost pred ostalimi terjatvami". V OZS-ju menijo, da mali upniki ne smejo biti izvzeti iz poplačila, saj bodo sicer primorani zapreti svoja podjetja.

"To je nedopustno in takšnega socialnega sporazuma ne bomo podpisali," je zagrozil predsednik OZS-ja Branko Meh. Upravni odbor OZS pa je sprejel sklep, da predlagajo zagotovitev učinkovitejšega vodenja stečajnih postopkov z namenom učinkovitejšega poplačila delavcev in navadnih upnikov.

Nova kolektivna pogodba kovinarjev
Predstavniki delodajalcev in sindikatov v kovinski industriji so danes v Ljubljani podpisali novo kolektivno pogodbo, ki velja za okoli 52.000 zaposlenih v panogi. Kot je povedala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič, ponovno uvajajo institut pripravništva. Dosegli so dogovor o zvišanju najnižje osnovne plače za dva odstotka in glede regresa za leto 2015. Poleg tega so spremembe glede dopustov, in sicer bodo imeli nekoliko več dopusta kot doslej mlajši in nekoliko manj starejši delavci.