Denar. Foto: BoBo
Denar. Foto: BoBo

Vlada je oceno zapisala v spremembah odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od leta 2020 do leta 2022.

Spremembe dokumenta, ki se nanašajo na leto 2020, je vlada v petek poslala parlamentu v potrjevanje.

Vlada predlaga zvišanje odhodkov tako državnega proračuna kot celotnih javnih financ.

Sorodna novica Garancijska shema v vrednosti dveh milijard, širitev nabora upravičencev do pomoči

S spremembami veljavnega odloka vlada predlaga, da se najvišji dovoljeni izdatki državnega proračuna v letu 2020 zvišajo z 10,45 milijarde evrov na 12,525 milijarde evrov, namesto proračunskega presežka v vrednosti 0,8 odstotka BDP-ja pa zdaj pričakuje 8,1-odstoten primanjkljaj.

Veljavni proračun za zdaj za letos predvideva 10,358 milijarde evrov odhodkov, do zdaj je bil predviden 1-odstotni presežek. Finančni minister Andrej Šircelj je napovedal rebalans.

Odhodki vseh štirih javnih blagajn naj bi se letos z načrtovanih 21,48 milijarde evrov zvišali na 23,63 milijarde evrov. Prav tako se zvišuje najvišji dovoljeni obseg izdatkov občin ter Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Spremembe je vlada pojasnila z izjemnimi okoliščinami, ki so nastale zaradi epidemije novega koronavirusa. "V takšnih izrednih razmerah tako nacionalna fiskalna pravila kot tista, ki izhajajo iz pakta za stabilnost in rast na ravni EU-ja, omogočajo začasno odstopanje od pravil," je zapisala.

Fiskalni svet se strinja

Fiskalni svet: Tomaž Perše, Davorin Kračun, Alenka Jerkič. Foto: BoBo
Fiskalni svet: Tomaž Perše, Davorin Kračun, Alenka Jerkič. Foto: BoBo

Fiskalni svet vladi pritrjuje. "Epidemija novega koronavirusa predstavlja izjemne okoliščine, ko je omogočeno začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ. V takšnih razmerah je obsežno in večstopenjsko ukrepanje fiskalne politike ustrezno in tudi potrebno," je zapisal, vendar dodal, da pa se tudi v tem primeru ne sme ogroziti srednjeročna vzdržnost javnih financ.

Prav tako je fiskalni svet opozoril, da mora tisti del izdatkov, ki ni povezan z ukrepi za omejitev posledic epidemije, ostati skladen z veljavnimi fiskalnimi pravili. Vendar so v tem delu letošnji odhodki države določeni previsoko. Ob upoštevanju visoke negotovosti bi sicer še bili znotraj območja, ki je še skladen z največjim dovoljenim obsegom izdatkov, je dodal fiskalni svet.
Odlok o okviru za pripravo proračunov je triletni dokument, ki določa ciljni saldo in najvišji mogoči obseg izdatkov sektorja država za posamezno proračunsko leto ter ciljne salde in najvišji mogoči obseg izdatkov posamezne blagajne javnega financiranja.

Fiskalni svet je pregledal tudi ukrepe, ki jih vlada sprejema ob epidemiji. Učinkovitost ukrepov je večja, če so ti ustrezno usmerjeni, pravočasni in preprosti, zaradi njihove obsežnosti morajo biti popolnoma pregledni, z vidika vzdržnosti javnih financ pa začasni in ustrezno umeščeni v verodostojen srednjeročni okvir, je zapisal in dodal: "Dosedanji ukrepi navedenim načelom ne ustrezajo v celoti."