Javni jamstveni in preživninski sklad RS je v ponedeljek izplačal 581 delavcev v skupni vrednosti dobrih 1,8 milijona evrov. Foto: BoBo
Javni jamstveni in preživninski sklad RS je v ponedeljek izplačal 581 delavcev v skupni vrednosti dobrih 1,8 milijona evrov. Foto: BoBo
Banke morajo vrniti denar vegradovcem

Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja je za stično točko za te delavce vlada določila stečajno upraviteljico Vegrada in sprejela načelno mnenje, kako postopati v tem primeru.

Vlada je sprejela načelno mnenje, da če so banke sredstva zarubile na osnovi administrativnih prepovedi, za kaj takega ni zakonske osnove. Če pa na osnovi sklepov o izvršbi, potem bi morale upoštevati omejitve po zakonu o izvršbi, ki določa, da ni mogoče zasesti sredstev, ki zagotavljajo minimalno preživetje, torej do višine minimalne plače, je po današnji seji vlade v Ljubljani dejal Zalar.

Kaj lahko stori država?
Po njegovih besedah sta ministrstvi za delo, družino in socialne zadeve ter za pravosodje že v sredo skušali ugotoviti, kaj se je v tej zgodbi dogajalo. "Predvsem za to, da pridemo do ugotovitev, kaj lahko storimo za to, da do takšnih primerov ne bo prihajalo več oz. da se odpravi škodljive posledice," je pojasnil.

"Nimamo še zanesljive informacije, ali je šlo za rubež sredstev bank za osnovi upravno administrativne prepovedi ali za rubež na osnovi sklepov o izvršbi. Ti dve situaciji sta različni in imata lahko tudi različne posledice. Zato smo se odločili, da državno pravobranilstvo pripravi ustrezne zahtevke za vračilo neupravičenih odtegnjenih zneskov na osnovi obeh teh primerov," je še dejal.

Zahtevki bodo posredovani stečajni upraviteljici
Pravobranilstvo naj bi te zahtevke pripravilo, dokumentacijo pa bodo posredovali stečajni upraviteljici Vegrada Alenki Gril. "Ona bo pregledala vsak primer in se odločila, po kateri poti naj bi se ta sredstva vračala in kdo naj bi jih vračal," je zatrdil in dodal, da če bo šlo za prvi primer, bo potreben le poziv banki, naj denar vrne na delavčev račun, v drugem primeru pa bodo potrebni preračuni.

Javni jamstveni in preživninski sklad RS je v ponedeljek izplačal 581 delavcev v skupni višini dobrih 1,8 milijona evrov. Od tega je 498 nekdanjih delavcev Vegrada iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin prejelo skupno 1,6 milijona evrov. Vendar pa so banke onemogočile izplačila in jim odtrgale obroke za posojila, ki jih je Vegrad odtegnil od plač delavcev, a nato ne nakazal bankam.

Banke morajo vrniti denar vegradovcem