Inšpektor za delo je izdal 60 plačilnih nalogov, šest odločb o prekršku in pet kazenskih ovadb, je nanizala državna sekretarka Anja Kopač Mrak. Foto: MMC RTV SLO
Inšpektor za delo je izdal 60 plačilnih nalogov, šest odločb o prekršku in pet kazenskih ovadb, je nanizala državna sekretarka Anja Kopač Mrak. Foto: MMC RTV SLO

Na svoji strani ne bi mogli hitreje delati.

Državna sekretarka Anja Kopač Mrak

Poročilo se nanaša na delovanje inšpektorata za delo, zavoda za zaposlovanje, centrov za socialno delo ter jamstvenega in preživninskega sklada, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Pet kazenskih ovadb, šest odločb o prekršku
Inšpektorat za delo je v družbah Vegrad, Vegrad Inde, Vegrad Projektivni biro, Vegrad Montal in družbi Gradve ter v Vegradovi poslovni enoti Vemont letos opravljal nadzor vsak mesec in na področju delovnih razmerij izvedel 26 inšpekcijskih nadzorov. Izdal je 60 plačilnih nalogov, šest odločb o prekršku in pet kazenskih ovadb, je nanizala državna sekretarka.

"Inšpektorat je v skladu s pristojnostmi opravil vse, kar je lahko. Postavlja pa se vprašanje, ali so te sankcije dovolj učinkovite. Zato bomo pristopili k spremembi zakona o inšpekciji dela, ki bo to urejala mnogo bolj rigorozno," je dejala Kopač Mrakova.

Prva nadomestila za brezposelnost konec meseca
Zavod je delavce že pred stečajem obveščal o možnostih, po uvedbi stečaja pa zagotavljal, da bi delavci čim hitreje dobili odločbe o nadomestilu za brezposelnost, ugotavlja poročilo. Prijava 570 delavcev matične družbe Vegrad poteka od 4. novembra, odločbe o nadomestilu pa naj bi dobili do 12. novembra. Prva izplačila lahko pričakujejo konec meseca, naslednje izplačilo bo 7. decembra. Po podatkih zavoda bodo nadomestila (ki po veljavnem zakonu za prve tri mesece znaša 70 odstotkov osnove) v povprečju znašala okoli 400 evrov.

Kaj čaka delavce iz tujine?
Pravice do nadomestila pa glede na veljavne mednarodne sporazume nimajo delavci z začasnim bivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz BiH-a in Makedonije. Tudi ti delavci bodo dobili odločbe o nadomestilu, a jim bodo mirovale, dokler sporazum ne bo določal, da so tudi delavci z začasnim bivališčem upravičeni do nadomestila. Taka sprememba sporazuma z BiH-om je po navedbah ministrstva usklajena že od 21. septembra, a čakajo na njihov odziv. "Na svoji strani ne bi mogli hitreje delati," zatrjuje Kopač Mrakova in dodaja, da je predvidena t. i. mini ratifikacija, s čimer bi sporazum začel veljati že naslednji dan po ratifikaciji.

Delavcem iz naslova neizplačanih plačah pripadajo tudi sredstva jamstvenega sklada, v povprečju okoli 3.300 evrov, ki bodo po njenih besedah izplačana do 15. novembra.

Centri za socialno delo so med drugim poskrbeli za zagotavljanje socialnih pomoči tem delavcem. Tako so do konca oktobra izredno denarno socialno pomoč izplačali 526 delavcem, v novembru pa naj bi jo še 80. Poleg tega sta delavcem, ki imajo začasno bivališče, nekaj sredstev, po okoli 140 evrov, zagotovila Rdeči križ in Karitas.

Na svoji strani ne bi mogli hitreje delati.

Državna sekretarka Anja Kopač Mrak