Led je ustavil tudi železnice. Foto: BoBo
Led je ustavil tudi železnice. Foto: BoBo
Kdaj bo iz Luke Koper krenil prvi vlak?

Od 19.40, ko je iz Kopra odpeljal prvi tovorni vlak, je železniška proga med mestoma spet odprta za vožnje tovornih vlakov, so sporočili s Slovenskih železnic.

Prvi vlak z ranžirne postaje Ljubljana Zalog je proti Kopru odpeljal ob 18:55.

V ponovno vzpostavitev prevoznosti proge, ki je zastala že prejšnji četrtek, so na Železnicah vložili "velike napore". V težavnih pogojih so očistili oba glavna tira, na katerih bo do preklica promet potekal z dizelskimi lokomotivami.

Trpelo je gospodarstvo
Zaradi zaprte poti do Luke Koper je tam zastajal tovor. V normalnih razmerah so na SŽ-ju v Luko in nazaj peljali okoli 60 tovornih vlakov, ki so zdaj stali, posledično je trpelo gospodarstvo.

Na SŽ-ju obljubljajo, da bodo v prihodnjih dneh pospešeno odvažali zastalo blago in tako poskrbeli tako za domačo oskrbo kot za poslovne partnerje v tujini.

Iz Luke Koper so sporočili, da v prihodnjih 24 urah pričakujejo 25 vlakov v odhodu in prav toliko v prihodu v pristanišče.

Prvi vlak je v Luko sicer prispel že zjutraj, in sicer po goriški progi. Skupno jih je tam odpeljalo sedem.

A tudi če bi pri nas posledice že povsem odpravili, omejitve še vedno ostajajo tudi na avstrijskih progah, ki so tudi utrpele posledice vremena.

Kdaj bo iz Luke Koper krenil prvi vlak?