SDH bodo začasno vodile Lidia Glavina, Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Foto: BoBo
SDH bodo začasno vodile Lidia Glavina, Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Foto: BoBo
Lidija Glavina do začasno vodila SDH

Nadzorniki SDH-ja so se tudi seznanili z Jazbečevo odstopno izjavo in sprejeli tudi sklep o sporazumnem predčasnem prenehanju njegovega mandata predsednika uprave. Ta se bo končal 14. julija, so sporočili iz SDH-ja.

Naslednji dan bo začasno vodenje uprave SDH-ja prevzela Glavina, in sicer za največ šest mesecev. Začasno imenovanje katerega izmed nadzornikov v upravo omogoča zakon o gospodarskih družbah, vendar pa to ne sme trajati dlje od 12 mesecev. Glavina v skladu z zakonom med začasnim vodenjem uprave ne bo delovala kot članica nadzornega sveta SDH-ja.

Ob imenovanju Glavine je nadzorni svet za namen izbora novega predsednika uprave s polnim mandatom oblikoval nominacijsko komisijo, ki bo nemudoma začela izvedbo postopkov za popolnitev uprave.

Glavina je diplomirana ekonomistka z opravljenim MBA-programom na univerzi Ashridge. Trenutno je izvršna direktorica avstrijske družbe Imsa Group, bila pa je tudi na več vodilnih mestih v družbi Electrolux v Belgiji in finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden. V nadzorni svet SDH-ja je bila skupaj z drugimi nadzorniki imenovana 17. julija lani.

Predsednik nadzornega sveta SDH-ja Damjan Belič je ob odločitvi za imenovanje Glavine za začasno predsednico uprave povedal, da se je nadzorni svet na nastale razmere odzval hitro in tako omogočil stabilno poslovanje SDH-ja "z namenom, da se vse predvidene aktivnosti nemoteno izvajajo naprej".

Pomembni izzivi SDH-ja
SDH se v tem trenutku spopada s pomembnimi izzivi. Poleg teh, ki jih prinaša korporativno upravljanje državne naložbe v Luki Koper, je tu še nadaljevanje prodaje Palome, največji izziv pa predstavlja privatizacija NLB-ja v obliki javne ponudbe delnic (IPO).

Lidija Glavina do začasno vodila SDH