Organizatorji Summita100 ocenjujejo, da se njihovo zavzemanje za odpiranje trgov v regiji in skupen nastop na tretjih trgih v veliki meri prekriva in dopolnjuje s cilji procesa Brdo. Foto: BoBo
Organizatorji Summita100 ocenjujejo, da se njihovo zavzemanje za odpiranje trgov v regiji in skupen nastop na tretjih trgih v veliki meri prekriva in dopolnjuje s cilji procesa Brdo. Foto: BoBo
Največ bo predstavnikov iz regije (Slovenija, Srbija, Hrvaška, Makedonija, BiH in Črna gora), dogodka pa se bodo udeležili tudi predstavniki številnih evropskih držav, pa tudi ZDA in Avstralije. Foto: summit100
Iztok Seljak, Hidria
"Imeti moramo možnost, da sedemo na hitri vlak v Ljubljani in v pol ure prispemo do Zagreba; smo uro in pol zatem v Beogradu in čez naslednjo uro in pol v Skopju. Regija bo takrat dejansko veliko bolje in močneje povezana," poudarja Iztok Seljak, predsednik upravnega odbora Summit100. Foto: BoBo

na MMC-ju.

Dogodek Summit100 letos prvič poteka v Sloveniji, na njem pa bo rekordno število udeležencev govorilo o poslovnih priložnostih in odpravi ovir za sodelovanje med državami jugovzhodne Evrope. Iskali bodo možnosti za skupne projekte na področju energetike, turizma, transporta in infrastrukture, digitalnega gospodarstva, hrane in pijače ter na znanju temelječe ekonomije.

Že danes se bodo o odnosih med državami pogovarjali predsedniki Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Bosne in Hercegovine in Črne gore - srečanje gosti Borut Pahor, ob njem pa bodo Kolinda Grabar Kitarović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Atifete Jahjaga in Gjorge Ivanov. Prihod sta odpovedala le predsednika Srbije in Albanije.

Sledila bo razprava med župani vseh glavnih mest teh držav. Oboje boste lahko v živo spremljali prek videoprenosa na MMC RTV SLO.

Pomemben del pogovorov se bo tokrat nanašal na vpliv prometa na konkurenčnost regije, o čemer bo danes spregovorila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Kar nekaj dogodkov in razprav bo neposredno prenašanih na našem portalu MMC RTV Slovenija.


Tokratni, že četrti, Summit 100 bo sicer rekorden po številu udeležencev. V Portorožu namreč pričakujejo 170 udeležencev iz 20 držav. Predsednik uprave Atlantic Group Emil Tedeschi je pred začetkom poudaril, da Summit100 znova dokazuje, da je poslovna skupnost vedno bila in ostaja korak pred politiki. "Mala in srednje velika podjetja so lahko s pomočjo različnih modelov grozdenja motor razvoja na ravni celotne regije," je prepričan.

Preberite intervju s predsednikom upravnega odbora Summit100 Iztokom Seljakom:
"Našo regijo želimo narediti visoko konkurenčno, z nadpovprečnimi pogoji za delo in življenje"


Regija ima po mnenju organizatorjev ogromno potencialov, pa tudi veliko političnih, birokratskih in predvsem mentalnih ovir. "Zaradi različnih političnih napetosti v regiji, prepoznanih v zadnjem času, gospodarstveniki spodbujamo k sodelovanju, odpiranju možnosti za širitev trgov in k skupnim nastopom na tretjih trgih," zato napoveduje podpredsednik upravnega odbora Summit100, Damir Kuštrak.