Vodstvo Lafargea cementa je poudarilo, da tudi oktobrski rezultati meritev emisij potrjujejo upravičenost tehnoloških investicij v zadnjih letih. Foto: BoBo
Vodstvo Lafargea cementa je poudarilo, da tudi oktobrski rezultati meritev emisij potrjujejo upravičenost tehnoloških investicij v zadnjih letih. Foto: BoBo

Emisije Lafargea Cementa so bile oktobra bistveno pod zakonsko dovoljenimi, so sporočili iz družbe. Vodstvo je ob tem poudarilo, da tudi oktobrski rezultati meritev emisij potrjujejo upravičenost tehnoloških investicij v zadnjih letih ter strokovnost, odgovornost in kompetentnost zaposlenih, ki upravljajo naprave za sosežig odpadkov.

"Tehnologija sosežiga je v cementarnah varen in učinkovit način zmanjševanja količine in koristne uporabe odpadkov ter priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest v celi verigi upravljanja z odpadki, o čemer pričajo politike uspešnejših držav na tem področju v EU-ju," so zapisali v Lafargeu Cementu.

Cementarna od maja lani deluje pod strožjimi zakoni
Pojasnjujejo še, da se naprave za proizvodnjo klinkerja, ki uporabljajo t. i. alternativna goriva, obravnavajo kot sosežigalnice. V Lafargeu Cementu so tako skladno z uredbo o emisiji snovi v zrak iz sežigalnic in pri sosežigu odpadkov maja lani začeli obratovati pod spremenjenimi, strožjimi zakonsko predpisanimi mejnimi vrednostmi za emisije v zrak.

Okoljevarstveno društvo Eko krog pa oporeka trditvam trboveljske cementarne. Prepričani so namreč, da je bil postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement poln strokovnih napak in pomanjkljivosti, prilagajanja mejnih vrednosti ter kršitev slovenske in evropske zakonodaje.

V sredo protesti pred vlado
Eko krog in Civilna iniciativa Trbovlje bodo zato v sredo pred vladno stavbo v Ljubljani pripravili mirni protest proti sežiganju odpadkov v Lafargeu Cementu. V okviru protesta bodo Zasavci predsedniku vlade Borutu Pahorju skušali izročiti t. i. štafeto norosti.