Ekokrog želi svojo plat zgodbe predstaviti brez prisotnosti predstavnikov kapitala. Foto: MMC RTV SLO
Ekokrog želi svojo plat zgodbe predstaviti brez prisotnosti predstavnikov kapitala. Foto: MMC RTV SLO
Protest
Ker je bilo ministrstvo tisto, ki je izdalo dovoljenje za sežiganje odpadkov, predpisuje način obratovanja in nadzira izvajanje dovoljenja, odgovornost nosi država in z njo predsednik vlade, menijo v Ekokrogu. Foto: MMC RTV SLO

Premierju Borutu Pahorju, ki je predlagal sestanek vseh vpletenih, pa so sporočili, da želijo svojo plat zgodbe predstaviti brez predstavnikov kapitala. Iz kabineta predsednika vlade so v ponedeljek sporočili, da je sestanek odpovedan zaradi "nesprejemljivega pogojevanja predstavnikov Ekokroga in preložen na čas, ko bo izkazana pripravljenost na dialog pri vseh vpletenih straneh."

"Lafarge vsak dan zažge 100 ton odpadkov"
Predsednik Ekokroga Uroš Macerl je v pismu premierju zapisal, da je vesel zagotovila, da se bo vlada držala obljube po odprtem in iskrenem dialogu. "Žal pa iz izkušenj vemo tudi, da nekatere strani, vpletene v postopek izdaje dovoljenja za sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni, iskrenega dialoga niso sposobne ali si ga ne želijo." Premierju tako predlaga, da se s predstavniki Ekokroga sreča od 23. avgusta do 15. septembra. Ob tem poudarja, da so morali obljubo dialoga nazadnje izsiliti na cesti v Trbovljah in da ne želijo, da bi bili pogovor prisiljeni nadaljevati na cesti v Ljubljani.

Čas po Macerlovih besedah ni zaveznik Zasavcev, saj Lafarge Cement vsak dan z dovoljenjem ministrstva za okolje zažge okoli 100 ton odpadkov in izpusti v zrak 500 kilogramov skupnega organskega ogljika, 12 kilogramov rakotvornega benzena, 100 kilogramov prahu ter velike količine težkih kovin, dioksinov in furanov. "Medtem ko nekateri čakajo na odločitev sodišča, ki bo posredno odločila tudi o sežiganju odpadkov v Lafargeu, se v Zasavcih vsak dan kopičijo novi strupi."

Ekokrog: Ministrstvo za okolje krši ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja
Člani Ekokroga so prepričani, da je ministrstvo za okolje z izdajo dovoljenja Lafargeu kršilo ustavno pravico prebivalcev do zdravega življenjskega okolja in uzakonjeno načelo previdnosti. Ker je bilo ministrstvo tisto, ki je izdalo dovoljenje za sežiganje odpadkov, predpisuje način obratovanja in nadzira izvajanje dovoljenja, odgovornost nosi država in z njo predsednik vlade.

Predsednik vlade je v ponedeljkovem pismu Ekokrogu zapisal, da si bodo za pogovore vzeli dovolj časa, a morajo potekati z vsemi vpletenimi, brez izključevanja kogar koli.