Foto:
Foto:

Rok za sporazum v sporu glede subvencij največjima svetovnima proizvajalcema Boeingu in Airbusu se je iztekel v petek zvečer, obe strani pa sta pogajanja o sklenitvi dogovora prekinili 18. marca.

Vzrok za prekinitev je bil buren telefonski pogovor med tedanjim ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Zoellickom in evropskim komisarjem za trgovino Petrom Mandelsonom, v katerem sta si izmenjala vrsto očitkov.

ZDA so obenem EU-ju znova zagrozile s sprožitvijo postopka pred WTO-jem, če bo evropski letalski proizvajalec Airbus prejel kakršno koli obliko državne pomoči.

ZDA odstopile od dogovora
Zaplet glede subvencioniranja letalskih proizvajalcev se je začel po odstopu
ZDA od dvostranskega sporazuma z EU-jem oktobra leta 2004. Sporazum iz leta 1992 je urejal dodeljevanje subvencij proizvajalcema letal.

Ameriška administracija je Evropsko unijo obtožila, da Airbus dobiva nezakonite subvencije, ki ovirajo trgovino, obenem pa je zaprosila za posvetovanje o tem vprašanju v okviru WTO-ja.

EU je v odgovor tudi ZDA obtožil kršenja pravil trga, saj naj bi največji proizvajalec letal na svetu Boeing, ki pa ga Airbus vztrajno izpodriva s trga, prav tako dobival prevelike državne subvencije.