Vozovnice bo kmalu moč kupiti po spletu. Foto: BoBo
Vozovnice bo kmalu moč kupiti po spletu. Foto: BoBo

Na vlakih in blagajnah Slovenskih železnic teče zamenjava strojne opreme, izvajajo pa tudi zaključna testiranja za spletno in mobilno prodajo vozovnic, ki bo mogoča od novembra. Kot so pojasnili, bo aplikacija za spletni nakup vozovnic delujoča tudi na napravah z operacijskim sistemom iOS in Android. Z mobilno oz. spletno aplikacijo bodo potniki lahko vozovnice kupovali s kreditnimi karticami, vzpostavljajo pa tudi povezavo s prodajnim kanali, kot so PayPal, Samsung Pay, Apple Pay.

Za naložbo odšteli 1,45 milijona evrov
Železnice so na razpisu, ki je bil končan julija lani, za izvajalca izbrale konzorcij podjetij Imovation, Margento R&D in Supra informatika, naložba pa je vredna 1,45 milijona evrov.

Brezžično medmrežje na vlaku
SŽ so sicer v ciklu modernizacije, v okviru katerega so pred dnevi izbrale ponudnika za vzpostavitev brezžičnega interneta na potniških vlakih. Ta 1,43 milijona evrov vreden sistem bo vzpostavil konzorcij podjetij Telekom Slovenije, SRC-sistemske integracije in Mrežne tehnologije Verso iz Zagreba.

Poleg uvedbe spletne prodaje vozovnic in vzpostavitve brezžičnega medmrežja bodo železnice zamenjale tudi del voznega parka. Aprila so s švicarskim podjetjem Stadler Rail že podpisale 169 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur.