Plače v elektroenergetiki so v povprečju 40 odstotkov višje od drugih v Sloveniji. Foto: BoBo
Plače v elektroenergetiki so v povprečju 40 odstotkov višje od drugih v Sloveniji. Foto: BoBo
Holding Slovenske elektrarne
Holding Slovenske elektrarne je rekorder po plačah vodilnih. Foto: BoBo
Od plač vodilnih v energetiki se zvrti

Prejšnji teden smo objavili podatke o izjemno visokih plačah v državnih elektroenergetskih družbah in premogovnikih, ki so lani imeli skupaj 156 milijonov evrov dobička. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo je bila lani povprečna bruto plača 8.000 zaposlenih v tej panogi 2.260 evrov, kar je 40 odstotkov več od slovenskega povprečja. Slednje je znašalo 1.520 evrov.

Zdaj pa poglejmo, kakšni so bili prejemki vodilnih v teh družbah, kjer je po individualnih pogodbah zaposlenih 155 ljudi.
Rekorder po individualnih pogodbah
Rekorder po številu zaposlenih z individualnimi pogodbami je Elektro Ljubljana. 21 jih je bilo lani s povprečno bruto plačo 6.100 evrov. Predsednik uprave Andrej Ribič je z vsemi bonitetami zaslužil 90.000 evrov, kar na mesec znaša 7.500 evrov. To še zdaleč ni največ. Najvišje plače so imeli v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Rekorder po višini plač
Devet vodilnih v HSE-ju je v povprečju prejelo 10.600 evrov mesečno. Največ Matjaž Janežič, generalni direktor elektroholdinga do lanskega novembra. Z raznimi dodatki - tudi s solidarnostno pomočjo - je v žep pospravil 154.600 evrov, kar na mesec znaša 15.400 evrov. Njegov naslednik Blaž Košorok je skromnejši, za en mesec je prejel štiri tisočake manj.

"Pride do razlike pri spremenljivem delu plače v skladu z Lahovnikovim zakonom, kjer je nadzorni svet v preteklosti lahko odobril nagrado, stimulacijo, regres, razne bonitete, sicer imata oba enako plačo," je pojasnil predsednik nadzornega sveta HSE-ja Marko Zidanšek.

Plača direktorja GEN energije Martina Novšaka je znašala 11.000 evrov, in to brez bonitet. Tisočaka manj so izplačali vodilnim v Dravskih in Spodnjesavskih elektrarnah ter Jedrski elektrarni Krško.

Šibke Trbovlje, dobre plače vodilnim
Presenetljivo je v vrhu po višini plač tudi pet vodilnih v Termoelektrarni Trbovlje z nejasno prihodnostjo in skromnim dobičkom. Prejemki treh vodilnih v Tešu z nekdanjim direktorjem Simonom Totom so znašali 8.000 evrov, podobno plačo je imel tudi letos razrešeni prvi mož Elesa Milan Jevšenak.

Sicer panoga, v kateri so plače 40 odstotkov nad slovenskim povprečjem, očitno ne deli kriznega bremena z drugim gospodarstvom in javnim sektorjem.

"Vsekakor je to stvar socialnih partnerjev. Kolektivna pogodba je bila podpisana daleč nazaj," je komentiral Zidanšek. Po mnenju prvega nadzornika HSE-ja je nujna prevetritev kolektivnih pogodb. A za zdaj ni junaka, ki bi se tega lotil in tvegal spor z močnim sindikatom, ki je že nekajkrat zagrozil z elektromrkom.

Od plač vodilnih v energetiki se zvrti